Viron Suomen-instituutti

Viron Kansallisooppera Estonian yllätyskonsertti Helsingissä

Kapellimestari
Esiintyvät solistit
Kansallisooppera Estonian poikakuoro
Kansallisooppera Estonian orkesteri
Liput
Vip-paketti
Vip-illassa Siim Aimlan mainekas jazz-yhtye Ocean’s 4
Lehdistötiedote

Jüri Alperten (kapellimestari)

Jüri AlpertenJüri Alperten on ollut Kansallisooppera Estonian kapellimestarina alkaen vuodesta 1985 ja pääkapellimestarina vuosina 2002–2004; Viron musiikkiakatemian sinfoniaorkesterin pääkapellimestarina vuosina 1994–2000 ja Pärnun kaupunkiorkesterin pääkapellimestarina alkaen vuodesta 1998. Alkaen vuodesta 1993 Jüri Alperten työskentelee myös Viron musiikki- ja teatteriakatemian sinfoniaorkesterin johtamisen opettajana. Hän on johtanut useita erinomaisia sinfoniaorkestereita, ml. Unkarin radion sinfoniaorkesteri, Latvian kansallisorkesteri, Leningradin valtiollisen filharmonisen seuran sinfoniaorkesteri ja monet muut tunnetut Neuvostoliiton orkesterit sekä antanut konsertteja Venäjällä, Unkarissa, Suomessa, Latviassa, Ruotsissa ym. Hän on johtanut sekä oopperoita, baletteja että operettejakin. Kansallisooppera Estoniassa hänen johdolla näyttämölle ovat päässeet useat baletit, esimerkiksi Ravelin Daphnis ja Chloë, Bizet’n-Štšedrinin Carmen, Tšaikovskin Prinsessa Ruusunen ja Pähkinänsärkijä, Prokofjevin Romeo ja Julia, Štšedrinin Anna Karenina ja Tiit Härmin Kamelianainen sekä oopperat, esimerkiksi de Fallan Lyhyt elämä, Weberin Taika-ampuja ja monet muut.

Alkuun

Esiintyvät solistit:

Elina VolkmaneElīna Volkmane (sopraano, Latvia)

Elīna Volkmane opiskeli laulua Latvian musiikkiakatemiassa vuosina 2002-2006 (Kristina Gailiten vuosikurssi) sekä Norjan musiikkiakatemiassa v. 2006-2009 prof. Barbro Marklund-Petersonen ja prof. Håkan Hagegårdin johdolla. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Friedemann Röhligin, Elizabeth Norberg-Schulzin, Barbara Dobretsbergerin ja Roger Vignolesen mestarikursseilla. Elīna Volkmanen repertuaariin kuuluvat Händelin Damon (Acis ja Galatea) ja Atalanta (Xerxes), Mozartin Susanna (Figaron häät) ja Zerlina (Don Giovanni), Lisa (Bellinin La sonnambula), Carolina (Cimarosan Salainen avioliitto) sekä sopraanoroolit vokaalisinfonisissa teoksissa: J. S. Bachin Kantaatit nro 140 ja 21, Vivaldin Gloria, Mozartin Requiem, Vesperae Solennes de Confessore, Händelin Messias, Rossinin Stabat Mater jt.

Katrin TargoKatrin Targo (sopraano, Viro)

Katrin Targo suoritti kandidaattitutkinnon Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta vuonna 2004 (Rotislav Gurjevin vuosikurssi) ja maisteritutkinnon samasta korkeakoulusta vuonna 2007. Vuosina 2005–2006 hän opiskeli Wienin musiikki- ja esittävien taiteiden yliopistossa prof. F. Lukasovskyn johdolla sekä osallistui myös Arnold Schönbergin kuorotyöhön. Hän on täydentänyt opintojaan arvostettujen lauluprofessorien johdolla opettajinaan mm. S. Wahlroos-Kaitila, M. Acda, T. Wiedenhofer, T. Kahry, M. Hravnsdottir sekä R. Pearney. Tällä hetkellä Katrin työskentelee Wienin musiikki- ja esittävien taiteiden yliopiston oopperastudiossa, jossa hänen ohjaajinaan toimivat C. Visca, C. U. Meier ja R. Nickler. Katrin Targon repertuaariin kuuluvat Ilia (Mozartin Idomeneo), Lauretta (Puccinin Gianni Schicchi), Frasquita (Bizet’n Carmen), Cleopatra (Händelin Julius Caesar) sekä solistiroolit Bachin Johannes-passiossa ja Matteus-passiossa, Händelin Messiaksessa sekä Pärdin Te Deumissa. Katrin konsertoi sekä Virossa että Itävallassa, hän on Yamaha Music Foundation of Europe -stipendiaatti v. 2007, Viron solistiyhdistyksen (Eesti Interpreetide Liit) stipendiaatti vuosina 2009, 2010 ja 2011 sekä Mart Saar -laulukilpailun voittaja 2008.

Alexander SchulzAlexander Schulz (tenori, Saksa)

Alexander Schulz opiskeli laulua Odessan musiikkiakatemiassa (1995–2001) ja valmistui maisteriksi samasta yliopistosta vuonna 2004. Hän on täydentänyt opintojaan Deutsche Oper am Rhein -nimisessä ooppera-akatemiassa Düsseldorfissa (2003), jossa debytoi Erikin roolissa Wagnerin Lentävä hollantilainen -oopperassa. Vuosina 2004–2007 Schulz lauloi Dresdenin Kamarioopperassa ja vuodesta 2008 hän laulaa Odessan Akateemisen Ooppera- ja balettiteatterin riveissä. Alexander Schulzin repertuaariin kuuluvat mm. Tamino (Mozartin Taikahuilu), Don Ramiro (Rossinin Tuhkimo), Cavaradossi (Puccinin Tosca), Alfredo (Verdin La traviata), Calaf (Puccinin Turandot), Manrico (Verdin Trubaduuri), Canio (Leoncavallon Pagliacci). Lisäksi hän on esiintynyt vierailevana laulajana mm. Mihailovski-teatterissa, Opera Novassa Bygoszczissa ja Ukrainan Kansallisoopperassa.  

Valmar SaarValmar Saar (bassobaritoni, Viro)

Valmar Saar on opiskellut laulua Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa professori Tarmo Sillan johdolla sekä Wienin musiikki- ja esittävien taiteiden yliopistossa opettajinaan professori Ralf Döring, prof. Sebastian Vittucci ja prof. Anton Scharinger. Hän on täydentänyt opintojaan Helena Lazarskan, Barbara Pearsonin ja Rita Damsin mestarikursseilla. Valmar Saar on esiintynyt Pallantena Händelin oopperassa Agrippina Wienin kamarioopperassa sekä laulanut useita rooleja Wienin musiikki- ja esittävien taiteiden yliopiston esityksissä, mm. Colline (Puccinin La bohème), Leporello (Mozartin Don Giovanni), Gremin (Tšaikovskin Jevgeni Onegin), Jeanin (Gounod’n La Colombe), Skotlannin kuningas (Händelin Ariodante), Talonpoika (Orffin Kuningas ja viisas neitsyt), Monterone (Verdin Rigoletto), Rocco (Beethovenin Fidelio), Angelotti ja kirkon palvelija (Puccinin Tosca), Kuno ja Eremiitti (Weberin Taika-ampuja).  

Alkuun

Kansallisooppera Estonian poikakuoro

Kansallisooppera Estonian poikakuoro Kuoro aloitti toimintansa vuonna 1971 RAM:in (vironkielinen lyhenne valtiollisesta akateemisesta mieskuorosta) poikakuorona ja yli kymmenen vuotta sen nimenä oli Viron poikakuoro. Vuodesta 1997 kuoro toimii Kansallisooppera Estonian luona. Kuoron perustajana oli professori Venno Laul, joka toimi kuoron johtajana 30 vuotta. Vuonna 2001 taiteellisena johtajana ja pääkapellimestarina aloitti Hirvo Surva. Kuoromestareina toimivat Maarja Soone ja Andres Lemba, äänenmuodostajana Zoja Hertz ja administraattorina Anne Ojalo. Kansallisooppera Estonian poikakuoro toimii kuorostudiona, jolla on kolme kokoonpanoa: peruskuoro ja kaksi opetuskuoroa, jossa vokaalitaidetta omaksuvat yhteensä 150 lahjakasta nuorta laulajaa. Kyvykkäiden laulupoikien poikkeuksellisena kokemuksena on osallistuminen kansallisoopperan lavastuksissa (esim. Puccinin „Tosca“ ja „La bohème“, Bizet’n „Carmen“, Mascagnin „Cavalleria rusticana“, Leoncavallon „Pajatso“ ym.). Kuoro on tehnyt suuria palveluksia virolaisen kuoromusiikin esittelijänä ja klassisen musiikin esittäjänä sekä koti- että ulkomailla. Kuoron repertoaarinsa kruununa ovat vokaali-sinfoniset suurmuodot (Brittenin „Sotarequiem“, Orffin „Carmina burana“, Mendelssohnin „Paulus“, Tobiaksen „Joonaksen lähetys“ ym.). Vuodessa on keskimäärin 40 esiintymistä sekä itsenäisinä konsertteina että yhteistyössä muiden tunnettujen musiikkikollektiivien kanssa (ERSO, Viron kansallismieskuoro ym.). Kuoroa on kutsuttu esiintymään useihin kansainvälisiin festivaaleihin. Yhtenä suurtapahtumana oli osallistuminen Lera Auerbachin suurteoksen „Russian requiem“ maailma-ensi-iltaan vuonna 2007 Bremenissä „Latvija“-sekakuoron ja Bremenin filharmonikkojen kanssa Tõnu Kaljusten johdolla. Kuorolle on myönnetty korkeita palkintoja alempana nimitetyissä kuorokilpailuissa: I sija Viron mieslaulun seuran kuorokilpailussa poikakuorojen A-kategoriassa (2003) ja samana vuonna I sija 21 valtion joukossa lastenkuorojen vanhemman asteen kategoriassa Llangollenin kuorokilpailussa Walesissa; 2 kultamitalia Olomouc’in kuorokilpailussa Tšekkissa (2005); kultamitali Cantemus-kuorofestivalissa Nyíregyházassa Unkarissa (2006).

Alkuun

Kansallisooppera Estonian orkesteri

Kansallisooppera Estonia perustettiin vuonna 1906. Seuraavina vuosina teatterin luokse perustettiin orkesteri, jonka ensimmäisenä musiikkijohtajana oli Otto Herman, joka aloitti sinfoniakonserttien järjestyksenkin. Ammatillisen Estonian orkesterin ensimmäinen julkinen sinfoniakonsertti tapahtui 23. helmikuuta (5. maaliskuuta uutta lukua) vuonna 1907 Otto Hermannin johdolla. Hänen jälkeen orkesterin pääkapellimestareina ovat toimineet Adalbert Wirkhaus, Raimund Kull, Verner Nerep, Priit Nigula, Kirill Raudsepp, Neeme Järvi, Eri Klas, Paul Mägi ja Jüri Alperten. Alkaen vuodesta 2004 Kansallisooppera Estonian taiteellisena johtajana ja pääkapellimestarina on Arvo Volmer. Kiinteän esitystoiminnan ohella vuosien kulussa on annettu erilaisia konsertteja. Repertoaarissa ovat Mahlerin, Richard Straussin, Brahmsin, Sibeliuksen, Rahmaninovin ym. teokset. Musisoitu on useiden tunnettujen solistien kanssa, esimerkiksi José Cura, Christian Lindberg, Isabelle van Keulen, Montserrat Caballe, Aleksandr Markovitš ym. Arvo Volmer on rikastuttanut Viron konserttielämää oopperien konserttiesityksillä - Tauno Pylkkäsen „Mare ja hänen poikansa“ (yhteistyössä Suomen Kansallisoopperan kanssa Tallinnassa vuonna 2004 ja Helsingissä vuonna 2005, kapellimestarina Hannu Lintu), Saint-Saënsin „Simson ja Delila“ (2005), Mozartin „Tituksen lempeys“ (2006), Bellinin „Puritaanit“ (2007, kapellimestari Manlio Benzi), Alfredo Catalanin „La Wally“ (2007), Verdin „Simon Boccanegra“ (2008), Rossinin „Wilhelm Tell“ (2009), Bizet’n „Helmenkalastajat“ (2010), Bellinin „I Capuleti e i Montecchi“ (2010) ja Rimski-Korsakovin „Tsaarin morsian“ (2011). Orkesteri on esiintynyt Iso-Britanniassa, Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Venäjällä. Ooppera- ja balettiseurue on esiintynyt erilaisissa oopperateattereissa ja festivaaleissa, Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan ja Dalhallan oopperafestivaaleissa ym.

Alkuun

Liput

LIPUT konserttiin 52 € Lippupisteestä www.lippu.fi, puh. 0600 900 900 (1,97 €/min + pvm) klo 7–22lippu sekä R-Kioskeista ja myyntipisteistä kautta maan.
R-kioskin tapahtumanumero 100764.

Gaalailtaan on mahdollista myös hankkia VIP-lippupaketteja, jotka sisältävät mm. illallisen ja gaalan jälkeen jazz-konsertin Ravintola Lämmössä.
VIP-l ippuja on rajallinen määrä, lisätietoja: VIP-paketti

Alkuun

VIP-Paketti

Järjestä itselleen ikimuistoinen oopperailta Suvilahdessa. Nauti upeasta gaalakonsertista, jonka tarjoavat Viron Kansallisooppera Estonian solistit, sinfoniaorkesteri ja poikakuoro sekä ainutlaatuisesta tunnelmasta ja herkullisesta ruoasta ystävien tai työporukan kesken.

VIP-paketti sisältää:

 • pääsyliput gaalakonserttiin
 • eteispalvelut
 • VIP-henkilökunnan palvelut
 • katsomon parhaat paikat
 • lasillisen kuohuvaa sisäänkäynnin yhteydessä
 • väliaikatarjoilut Kattilahallin parvella
 • jatkoklubin gaalaillan jälkeen tunnelmallisessa Ravintola Lämmössä Suvilahdessa. Jatko-klubi sisältää herkullisen buffet-illallisen sekä jazzkonsertin, jonka tarjoaa Siim Aimlan mainekas jazz-yhtye Ocean’s 4.

Ravintoloitsijana toimii viihtyisä Ravintola Lämpö, joka sijaitsee Suvilahdessa vanhan kaasukellon "kulmalla", Kattilahallin ja Eesti Majan välittömässä läheisyydessä. Ruoka on Lämmössä aina tuoretta ja itse tehtyä – kaikki valmistetaan itse paikan päällä Lämmön keittiössä.

Menu:

Väliaikatarjoilut
 • Kylmäsavuporo-rieskarullia
 • Marinoitua paprikaa ja oliivitahnaa maalaisleivällä
 • Rapuskagen
 • Kuivattua tomaattia ja tuorejuustoa maalaisleivällä
 • Suklaabrownie ja vadelmaa
 • Juomat (kuohuviiniä, puna- ja valkoviiniä, kivennäisvettä)
Illallinen
 • Mansikka-avocadosalaattia
 • Caesar-salaattia
 • Vihersalaattia
 • Seesampaahdettua broilerinfilettä / tofua
 • Paahdettua rosmariiniperunoita
 • Yrttimaustettuja kasviksia
 • Juomat eivät sisälly illallismenuun. Juomat tilataan ja veloitetaan erikseen Ravintola Lämmössä.

Hinta: 121€ + ALV

Tiedustelut ja varaukset:

Viro-instituutti Suomessa
+358 (0)9 668 805
info@viro-instituutti.fi

Alkuun

Siim Aimla & Ocean’s 4

VIP-illallisen miellyttävän jazz-elämyksen tarjoaa tunnetun virolaisen muusikon Siim Aimlan yhtye Ocean’s 4, jonka gruuvaava musiikki ammentaa inspiraatiota samannimisistä elokuvista. Hillityn hallitusti räjähtävän energistä ja eleganttia vakoojajazzia soittava kokoonpano on eittämättä Viron näyttävin bändi.

Ocean's 4Ocean’s 4 -yhtyeen perustaminen sai alkusysäyksen kulttielokuvien Ocean’s 11, 12 ja 13 musiikin kuuntelusta. ”Syväanalyysin tuloksena voidaan sanoa, että tällaisen musiikin voi määritellä tarkimmin ”vakoojajazziksi”. Elokuvissa voi nähdä huippuvakoojien eleganttia nuorallatanssia ja tasapainottelua sekä leikkiä elämänlangalla. Vakoojat kohtaavat runsaasti vaaroja ja vastaan tulee odottamattomia käänteitä. "Vakoojajazzia viljelevien muusikoiden aseina ovat soittimet, mutta muuten tunnelma on hyvinkin samankaltainen,” kertoo Aimla.

Yhtyeessä musisoivat:
saksofonisti Siim Aimla
vibrafonisti Panu Savolainen (FIN)
basisti Ara Yaralyan
rumpali Reigo Ahven

Katso: www.youtube.com/watch?v=jnv4_9Kmyes

Alkuun

Kansallisooppera Estonian gaalakonsertti Helsingissä

Aika: lauantaina, 1. lokakuuta klo 18
Paikka: Helsinki, Eesti Maja – Viro-keskus, Suvilahden Kattilahalli, Sörnäisten rantatie 22
Kapellimestari: Jüri Alperten
Ohjaaja ja juontaja: oopperanjohtaja Mart Mikk
Liput: www.lippu.fi

Viron kansallisooppera Estonian näyttävän oopperagaalan ensi-ilta järjestetään Helsingissä lauantaina, 1. lokakuuta, kansainvälisenä musiikkipäivänä Suvilahden Kattilahallin lavalle nousee lähes 120 upeaa esiintyjää Virosta. Poikkeuksellinen kulttuuritapahtuma on omistettu Viron itsenäisyyden palauttamisen 20. vuotispäivälle. Samalla gaalakonsertti on tänä syksynä 1-vuotisjuhlaa viettävän Eesti Maja – Viro-keskuksen syntymäpäiväkonsertti.

Lähes kuusisataa kuuntelijaa mahduttavan Suvilahden Kattilahallin konsertissa esiintyy Estonian sinfoniaorkesterin ja poikakuoron ohella nuoria lahjakkaita solisteja. Sopraanot Katrin Targo (Viro) ja Elina Volkmane (Latvia), tenori Alexander Schulz (Saksa) ja basso Valmar Saar (Viro) esittävät konsertissa katkelmia Bizet’n, Puccinin, Mozartin, Wagnerin, Verdin, Händelin, Saint-Saensin, Gounod’n, Leoncavallon ja Straussin tuotannosta. Kapellimestarina toimii Jüri Alperten.

Illan juontaa kansallisooppera Estonian oopperanjohtaja Mart Mikk, joka johdattelee kuulijat jännittävään seikkailuun oopperan taikamaailmaan ja esittelee lähemmin Estonia-oopperan alkavan esityskauden tarjontaa. Suvilahden oopperagaalassa on ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla laadukaan virolaisen musiikkikulttuurin helmiä Suomessa.

Oopperagaalan liput ovat myynnissä www.lippu.fi :n kautta. Lippuja on rajallinen määrä.
HUOM! Gaalaillaan VIP-lippupaketit sisältävät mm. illallisen ja gaalan jälkeen jazz-konsertin Ravintola Lämmössä lähellä Kattilahallia. VIP-illallisen musiikkitunnelmasta huolehtii Siim Aimlan mainekas jazz-yhtye Ocean’s 4.

Gaalakonserttia tukevat Viking Line Abp, Viron suurlähetystö, Baltic Guide ja Ravintola Lämpö.

Lisätiedot:

Grete Ahtola
Viro-instituutin johtaja Suomessa

puh. +358 9 669805
puh. +358 50 4385331
info@viro-instituutti.fi

------------------------------
Helsingin Eesti Maja – Viro-keskus avasi ovensa viime vuoden syyskuussa. Keskuksen tiloissa toimivat tärkeät Viron ja Suomen kulttuuri-, koulutus-, talous- ja matkailusuhteita ylläpitävät toimijat: Viro-instituutti Suomessa, Enterprise Estonia, Tarton yliopiston edustusto, Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Tuglas-seura. Eesti Maja – Viro-keskus sijaitsee Suvilahdessa, Sörnäisten rantatien tuntumassa. Suvilahti on Helsingin kaupungin uusi kehittämisprojekti, jonka tarkoituksena on luovan kulttuuritoiminnan kehittäminen entisessä teollisuusympäristössä.

Eesti Maja – Viro-keskus
Suvilahti, Sörnäisten rantatie 22
00540 Helsinki

Alkuun

Eesti Maja – Viro-keskus
Suvilahti, Sörnäisten rantatie 22
00540 Helsinki
Puh. +358-9-669 805
Puh. +358-50-438 5331
info@viro-instituutti.fi


Liity sähköpostilistalle!

www.lippu.fi
www.opera.ee
eestimaja.fi
www.estemb.fi
www.vikingline.fi
www.ravintolalampo.fi
www.balticguide.ee/fi