A.H. Tammsaaren päivä kutsuu tutustumaan virolaiseen kirjallisuuteen lauantaina 30. tammikuuta

Blogi, Kirjallisuus, Tapahtumia

Kuva: Juhani Salokannel puhumassa Turun kirjamessuilla 2019 A.H. Tammsaaresta ja hänen teoksistaan. Kuva: Toomas Dettenborn.

Viron kansalliskirjailijan aseman saavuttaneen A.H. Tammsaaren päivää juhlitaan lauantaina 30. tammikuuta. Tammsaarea, viralliselta nimeltään Anton Hansenia (1878-1940), pidetään syystäkin Viron kansalliskirjailijana. Hänen viisiosainen teoksensa Totuus ja oikeus lienee Viron merkittävin kirjasarja. Viron 100-vuotistekona ilmestyi kirjasarjaan pohjaava odotettu ja upea elokuva Tõde ja õigus (ohj. Tanel Toom).

Kyseistä päivää on ehdotettu myös virolaisen kirjallisuuden päiväksi ja sen äärellä kehotammekin tällä viikolla perehtymään Tammsaaren teosten lisäksi virolaiseen kirjallisuuteen!

Voit osallistua tapahtumaan monin eri tavoin:

Viro-instituutin kotitoimisto Tallinnassa Eesti Instituut kannustaa kaikkia osallistumaan yhteiseen virolaisen kirjallisuuden päivään lukemalla ympäri maailman samaa teosta. Viron lasten kirjallisuuden keskus on valinnut luettavaksi useille eri kielille käännetyn Aino Pervikin Kunksmoor -teoksen (suomeksi Konkkamuori). Voit osallistua tapahtumaan tästä ja postata kuvan osallistumisestasi!

Viro-instituutin toiminnanjohtajana elokuuhun 2019 saakka toiminut Sanna Immanen teki läksiäislahjanaan listauksen kiinnostavista virolaisteoksista vasta-alkajille. Listalta löytyy mm. dekkaristi Ingred Harglan historiallisia teoksia, neuvostoajan tarinoita lasten silmin ja ajankohtaisia romaaneja sekä muistelmia. Myös A.H. Tammsaaren klassikko Rakastin saksalaista (Aviador, 2019, suom. Juhani Salokannel) Lue koko listaus tästä (löytyy artikkelin lopusta)!

Viro-instituutin julkaisema Nippernaati – virolaisen kirjallisuuden antologia esittelee ajankohtaista virolaista nykykirjallisuutta suomeksi käännettynä. Kaikki neljä ilmestynyttä numeroa on luettavissa verkosta, täällä! Viron runokartta taas vie matkalle virolaiseen runouteen, paikkakuntakohtaisesti. Voit selata karttaa ja tutustua virolaiseen runouteen helposti täältä!

Facebookissa kannattaa suunnata ehdottomasti Virolaisen kirjallisuuden ystävät -ryhmään. Aktiivinen ryhmä käy keskustelua ajankohtaisista kirjoista ja lempiteoksistaan. Siellä voi myös kysyä osallistujilta heidän suosikkejaan ja suosituksiaan.

Kun on tullut aika lainata tai ostaa kirja, on Viron kirjallisuuden ystävälle monia vaihtoehtoja. Kirjastot ympäri Suomen tarjoavat virolaista käännöskirjallisuutta ja aiheeseen perehtynyt Baltia-kirjasto löytyy Helsingin Suvilahdesta, Eesti Majan alimmasta kerroksesta. Kun on intoa ostaa virolaista kirjallisuutta, kannattaa ensiksi kääntyä virolaisen kirjallisuuden kauppa SVYL-Verkkopuodin puoleen!