Kaksi tyttöä näyttävät kieltä

Kaksikielisyys – ovi uusiin maailmoihin

Henri Tammeaid

VariaJätä kommenttisi

Epäreilua – miksi minun pitää käydä tavallisten koulutuntien lisäksi vielä viron tunneilla? Sehän tarkoittaa, että minulla on kaksi tuntia enemmän koulua kuin muilla. Ihan tyhmää, ei tästä ole mitään hyötyä, tuhlaan vain aikaa…

Näin ajattelin ala-asteen ensimmäisillä luokilla kulkiessani viron tunneille. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, mielipiteeni on muuttunut suuresti. Epäreilusta taakasta on sittemmin tullut suuri lahja ja hyöty. Miksi sitten pidän kaksikielisyyttä niin suurena hyötynä?

Kaksikielisyys avaa tietenkin uusia ovia työelämässä. Kahden kielen osaaminen avaa ovet ainakin kahden maan työmarkkinoille ja työnhaussa kaksikielisyydestä voi olla yllättävän paljon etua. Viron ja Suomen välillä tehdään enemmän yhteistyötä kuin koskaan ja ihmisille, jotka osaavat molempia kieliä sujuvasti, on paljon kysyntää.

Työelämän lisäksi kaksikielisyyden hyödyt tulevat esiin muun muassa opiskelussa. Opiskelupaikan saaminen ulkomailta voi helpottua juuri kaksikielisyyden ansiosta. Myös vaihtovuosi ulkomailla voi houkutella etenkin, jos kohdemaan kielen osaa jo. Omassa kotimaassa opiskelumahdollisuudet eivät välttämättä ole itselle sopivat, joten kaksikielinen voi helposti suunnata myös ulkomaille opiskelemaan unelma-ammattiaan varten.

Toki kaksikielisellekään ei kaikki ole helppoa. Kahden kielen kanssa voi tulla ongelmia, jos kielenopetus ei ole laadukasta, sitä ei järjestetä tai jos kielet sekoittuvat jatkuvasti. Itselläni ei kuitenkaan ole tätä ongelmaa ollut, huolimatta viron ja suomen samankaltaisuuksista.

Nuorempana koin kaksikielisyyden rasittavaksi taakaksi. Ajattelin viron kielen opiskelun olevan turhaa ja aikaa vievää. Viron kielen opetuksen saaminen ei ollut mikään itsestäänselvyys, ja aikanaan en osannut arvostaa kielenopetusta. Kunnan pitäisi lain mukaan tarjota oman äidinkielen opetusta, mutta vanhempani saivat pitkään vääntää kättä siitä, pääsenkö opetukseen.

Nykyään voin laskea monia asioita kaksikielisyyteni ansioiksi. Kesätyöpaikka, ulkomailla vieraalla kielellä pärjääminen ja laajemmat uranäkymät ovat yksinomaan mahdollisia vuosien opiskelun ja harjoittelun takia. Välillä minulta kysytään, onko kaksikielisyys kaiken vaivannäön arvoista. Mielestäni se on. Kaksikielisyys on mahtava voimavara, josta on ehdottomasti paljon enemmän hyötyä kuin haittaa, vaikka se näyttää arvonsa vasta kovan työn jälkeen.

Jätä kommenttisi