Lue toiminnanjohtajien tervehdyksiä 25-vuotiaan Viro-instituutin juhlavuotena

Blogi, Suosittelemme!

Lokakuussa juhlittiin 25 vuotta täyttävää Viro-instituutin Suomen toimistoa. Viro-instituutin toimisto perustettiin 10. lokakuuta 1995. Se sijaitse Helsingin Kruunuhaassa, Mariankadulla. Tilat jaettiin Tuglas-seuran kanssa ja myöhemmin myös mm. Suomen Viro-yhdisten liiton kanssa. Nykyään Viro-instituutti sijaitsee Suvilahden Eesti Maja – Viro-keskuksessa samojen yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisäksi Eesti Majassa toimii Viron elinkeinoelämän kehityssäätiö Enterprise Estonia.

Entiset toiminnanjohtajat Kulle Raig, Mika Keränen, Grete Ahtola ja Sanna Immanen kirjoittivat muistoja omalta kaudeltaan. Lue jutut alta!

#viroinstituuttisuomessa25

Kulle Raig oli Viro-instituutin Suomen toimiston ensimmäinen toiminnanjohtaja

Kulle Raig Lennart Meri -näyttelyn avajaisissa 2014. Kuva: Viro-instituutin arkisto.

Kulle Raig toimi Viro-instituutin Suomen toimiston johtajana vuosina 1995-1998. Tekstissään Kulle muistelee alkuaikoja instituutin toimistolla Mariankadulla.

Kulle Raigilla on pitkä työhistoria Viron ja Suomen kulttuurisillalla. Viro-instituutin johtajuuden lisäksi hän on työskennellytSuomen Viro-yhdistysten liitontoiminnanjohtajana, viro.nyt -lehden päätoimittajana, Viron Suomen-suurlähetystön lehdistö- ja kulttuurineuvoksena sekä radiotoimittajana Virossa ja Suomessa. Lisäksi Raig on tunnettu virolaista kulttuuria ja Suomen ja Viron suhteita käsittelevistä kirjoistaan, kuten vuoden 2011 teoksesta Pitkä matka lähelle tai Lennart Meren ja Georg Otsin elämää kuvaavista teoksista.

Lue Kullen teksti tästä!

Mika Keränen

Mika Keränen muistelee aikaansa Viro-instituutin Suomen toimiston johdossa

Kuva: Evamaria Keränen.

Mika Keränen on arvostettu ja palkittu tartonsuomalainen lasten- ja nuortenkirjailija, joka valittiin vuonna 2018 Tarton kaupunginkirjailijaksi. Lisäksi Keränen kääntää ja opettaa suomen kieltä.

Mika Keränen toimi Viro-instituutin Suomen toimiston toiminnanjohtajana vuosina 2002-2006. Hän oli ensimmäinen suomalaislähtöinen instituutin toiminnanjohtaja, vaikkakin eli jo tuolloin Tartossa. Tekstissään Keränen avaa omia instituutin vuosiaan.

Lue Mika Keräsen teksti tästä!

Grete Ahtola kirjoittaa kahdeksan vuoden työstään Suomen toimiston johdossa

Kuva: Annika Haas.

Grete Ahtola on vetänyt Viro-instituutin Suomen toimistoa kaikista pisimpään, vuosina 2009-2016. Ahtola on monen Viro-instituutin jatkuvan yhteistyökumppanuuden aloittaja, aktiivinen ja pidetty toiminnanjohtaja.

Ahtola aloitti uransa Suomen Viro-piireissä Suomen Viro-yhdistysten liitosta, josta siirtyi Viro-instituutin Suomen toimistolle vuonna 2009. Vuoden 2017 hän oli Tallinnassa Viron EU-puheenjohtajuusorganisaatiossa tapahtumien järjestelyneuvoksena vastaamassa yhdessä muiden tapahtumatiimin työntekijöiden kanssa EU:n neuvoston tapahtumien ja vierailuiden toteuttamisesta. Ahtola on työskennellyt lisäksi mm. Suomen Insinööriliitossa, jossa hän vastasi liiton vuoden 2019 100-vuotisjuhlan toteuttamisesta.

Lue Greten kirjoitus hänen vuosistaan toiminnanjohtana!

Sanna Immanen avaa vuosiaan Suomen Viro-instituutin toiminnanjohtajana

Kuva: Sanna Immanen.

Sanna Immanen toimi Viro-instituutin Suomen toimiston toiminnanjohtajana vuosina 2017-2020. Tämän vuoden elokuussa hän siirtyi uusiin työtehtäviin lehdistövirkamieheksi Suomen Tallinnan-suurlähetystöön. Immanen on työskennellyt aiemmin myös mm. Suomen Viro-yhdistysten liiton toiminnanjohtajana, Helsingin yliopistossa opettajana sekä Tarton yliopiston Suomen-edustajana. Immanen on toiminut myös pitkään kääntäjänä sekä sisällöntuottajana.

Ennen astumistaan toiminnanjohtajaksi, Immanen teki Viro-instituutin kanssa yhteistyötä sisällöntuottajana verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa sekä kirjallisuusjulkaisu Nippernaatin päätoimittajana.

Lue Sannan kirjoitus omista toiminnanjohtajavuosistaan!