Mart Meren tervehdys Viro-instituutin ystäville

BlogiJätä kommenttisi

Viro-instituutin toimisto täytti 10. lokakuuta 25 vuotta. Juhlistamme tätä katsomalla hieman menneeseen ja myös kiittämällä pitkäikäisiä yhteistyökumppaneitamme.

Viro-instituutin ystävät ry perustettiin 1996, vuosi Viro-instituutin Suomen toimiston perustamisen jälkeen. Yhdistys on ollut merkittävä kumppani vuosien saralla ja sen voi lukea myös toiminnanjohtajien teksteistä. Ystävät ovat tarjonneet paitsi rahallista, erityisesti henkistä tukea ja osaamistaan vuosien saatossa Viro-instituutin toimiston väelle. Lisäksi Viro-instituutin ystävät ry on omalla toiminnallaan tuonut Viron kulttuuria tunnetuksi Suomessa ja toiminut yhteistyössä muiden Virosta kiinnostuneiden tahojen kanssa.

Viro-instituutin Suomen toimiston johtaja Mart Meri tervehtii Viro-instituutin ystäviä

Hyvät Viro-instituutin ystävät ry:n jäsenet,

Viro-instituutti on toiminut Suomessa 25 vuotta. Tämä seikka on paljolti muodollinen, mutta tarjoaa mahdollisuuden katsoa taaksepäin ja kiittää niitä, jotka ovat osallistuneet yhteisellä matkalla.

Aleksis Kiven päivänä 1995 perustetun Viro-instituutin edelläkävijä oli Viron kulttuuripiste vuodelta 1991. Nimestään huolimatta sen tarkoitus oli olla itsenäisyyteen pyrkivään Viron diplomaattinen edustusto Suomessa ajalla, milloin Suomen ja Viron valtioiden välisiä virallisia suhteita varjosti vielä hiipuvan Neuvostoliiton savu. Muutos kuitenkin oli nopea, kulttuuripisteestä kehitetiin suurlähetystö ja varsinainen kulttuurityö siirtyi pikkuhiljaa instituutille.

Tässä, hyvät ystävät, haluan eritoten kiittää yhteisestä taivalluksestamme Viro-instituutin ystävät ry:tä! Sen perustamisesta tulee myös ensi vuonna täyteen 25 vuotta. En voi tässä kohdassa olla muistamatta Esko Ollilaa, ry:n perustajaa, instituutin tukijaa, perheeni ystävää. Hänen muistotilaisuudessa 14.2.2019 Villa Kivessä sanoin näin:

”Minusta tuntuu, että Eskossa oli myös taiteilijan herkkyyttä – jotta hän olisi tullut toimeen niin sanotuilla kovilla aloilla kuten pankkimaailmassa tai politiikassa. Ainakin kiintymys Viroon voisi olla esimerkki siitä. Miksi muuten Suomen Pankin johtaja Ollila vaivautuisi pankin tiloissa järjestämään epävirallisia, jopa maanalaisia tapaamisia vapautta kaipaaville virolaisille, jotta nämä olisivat voineet esitellä omia unelmiaan ja suunnitelmiaan? Miksi muuten ministeri Ollila vaivautuisi opiskelemaan viroa aikoina, jolloin vapaasta matkustamisesta Suomen ja Viron välillä saattoi vain uneksia? Miksi muuten varatuomari Ollila vaivautuisi perustamaan vuonna 1996 Viro-instituutin ystävien seuran? Miksi muuten Esko pari vuotta sitten, ollessaan hoitolaitoksessa, olisi kertonut minulle puhelimissa olevansa hyvin onnellinen – hyvin onnellinen, koska hänen hoitajansa on virolainen, ja nyt hän voi puhua viroa joka päivä? Vastaan näin: koska Esko oli kunnon mies – johdonmukainen sekä herkkä, kuuntelija sekä puhuja, pohtija sekä päättäjä.”

Hyvät ystävät, toivon jatkuvaa menestystä meidän yhteistyöllemme, toivon, että Viro-instituutin onnistuu tuoda omassa toiminnassaan esille ja välittää suomalaisille sitä, mikä on Virolle ominaista.

Ystävällisin terveisin,
Mart MeriLisätietoa Viro-instituutin ystävät ry:stä:
www.viro-instituutti.fi/instituutista/ystavat-ry

Kuvassa Viro-instituutin ystävät Viljandissa vuonna 2014. Kuva: Viro-instituutin arkisto.

#viroinstituuttisuomessa25 #viroinstituutinystävät

Jätä kommenttisi