Stencibility-festivaali tuo Tarton katutaidetta Pasilaan

Blogi, Näyttelyt, Tapahtumia

HUOM! Katutaidenäyttelyn ajankohta siirtyy myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan. Alla olevista kuvista voit tutustua tulevan näyttelyn taiteeseen. Lisäkuvia löydät Stencibility-festivaalin Facebook-sivuilta.

Tartun suurella kävelykadulla Mina ja Lydian 
katutaideteos jossa nuoren naisen ja lapsen muotokuva
Mina ja Lydian katutaideteos Tarton suurella kävelykadulla.
Keltainen seinä, jossa Edward von Lõngusin katutaideteos, joka kuvaa tontun näköisen hahmon pidättämistä
Katutaiteilija Edward von Lõngusen teos. Kuva: Joukko Sool.
Katutaiteilija työskentelemässä sinisen teoksen kanssa.
Katutaidetyöskentelyä. Kuva: Ruudu Rahumaru

Tarton maine virolaisen katutaiteen pääkaupunkina sai alkunsa yli kymmenen vuotta sitten, kun Berliinin katutaiteesta vaikuttuneet paikalliset nuoret alkoivat esitellä omia töitään kaupungilla. Innostus katutaiteen tekemiseen oli levinnyt myös muiden paikallisten pariin ja pian Tartoon muodostui tiivis katutaideyhteisö. Tästä yhteisöstä ponnistavat myös Pasilassa keväällä katutaidetta juhlistava Stencibility-festivaali sekä festivaalilla esiteltävät taiteilijat Edward von Lõngus, Kairo ja müra2000.

10-vuotias Stencibility-festivaali on kehittynyt paikallisesta tapahtumasta kansainväliseksi toimijaksi, painottaen vapauden, luovuuden ja vastuun sanomaa. Vaikka usein katutaidetta tehdään ilman lupaa, taiteilijalla on vastuu valita sopivia kohteita, aiheita ja tekniikoita tehdessä töitään.

Huhti-toukokuussa 2020 tartolainen katutaide rantautuu Helsinkiin Pasilan kaupunkitaidekeskukseen sekä kaduille. Tuleva näyttely kertoo tarinaa pienestä Robin Hoodsin kylästä, jossa rikotaan lakia taiteen tuomiseksi kaduille, jotta ympäristömme voisi olla merkityksellisempi ja persoonallisempi. Näyttelyssä korostuu ajatus vastuun ottamisesta; sen sijaan että odotamme toisten tekevän tarvittavia muutoksia ympäristössämme, on mahdollista tehdä niitä myös itse. Julkinen tila kuuluu kaikille.

Näyttely: 23.4.-23.5.
Avajaiset: 22.4. klo 18
Drink & Draw Friday (osana festivaali tapahtuma, jossa taiteilijat pääsevät piirtämään): 24.4. klo 18
Katutaidehuutokauppa (jossa kaupataan nuorten katutaitelijoiden töitä): 25.4. klo 18
Osoite: Pasilan kaupunkitaidekeskus, Kasöörinkatu 3 lh 4, 00520 Helsinki

Viro-instituutti Suomessa on tapahtuman yhteistyökumppani.