Kansantanssia Helsingin Senaatintorilla

Viron ja Suomen itsenäisyyden 95. juhlavuoden kunniaksi valmistunut valokuvanäyttely Jaetut hetket kuvaa Suomen ja Viron lämpimiä suhteita viimeisten vuosikymmenten aikana.

Näyttelyn valokuvaajat Peeter Langovits ja Toomas Dettenborn ovat seuranneet kameran takaa monia tärkeitä kohtaamisia, mielenkiintoisia henkilöitä ja upeita tapahtumia Suomi-Viro -akselilla. Kameraan tallentuneista hetkistä koottu valokuvanäyttely on kunnianosoitus kaikille niille, jotka ovat ajaneet Viron ja Suomen välisiä asioita ja huolehtineet työllään siitä, että maittemme suhteet edistyvät ja syventyvät kaikilla elämän alueilla.

Valokuvaaja Peeter Langovits (s. 1948, Tallinnassa) on kuvannut vuodesta 1973 lähtien. Langovits toimi v. 1987 – 1995 ETA:n eli Viron sähketoimiston valokuvatoimituksen päätoimittajana ja v. 1995 lähtien hän on ollut Postimees-lehden valokuvaaja-kirjeenvaihtaja. Valokuva-agentuuri Scanpixin välityksellä Langovitsin otoksia ilmestyy monien tietotoimistojen julkaisuissa. Viron ja Suomen lisäksi Langovitsin valokuvia on ollut esillä ympäri Eurooppaa ja myös USA:ssa. Peeter Langovits sai vuonna 2012 ansioistaan Viron presidentin myöntämän Valkoisen tähden ritarikunnan V luokan merkin.

Valokuvaaja Toomas Dettenborn (s. 1962, Järvakandissa) kiinnostui valokuvauksesta armeijassa filmejä kehittäessään. Asepalveluksen jälkeen Dettenborn opiskeli valokuvausta Tallinnan 2. tehnikakool -koulussa. Koulun jälkeen hän työskenteli valokuvaajana kansallisessa Eesti Tööstusprojekt -projisointi-instituutissa. Dettenborn muutti Suomeen vuonna 1990. Hän on opiskellut valokuvausta myös Muurlan opistossa. Dettenborn asuu nykyään Lohjalla, ja on tuttu valokuvaajakasvo Suomen Viro-tapahtumista.

Julkaisija Viro-instituutti, tukevat Postimees ja Viro-instituutin ystävät ry.