Taiteen nimissä! – Virolainen elokuvajuliste -näyttely

Andres Maimikin koostama virolaisia elokuvajulisteita esittelevä näyttely kokoaa yhteen julisteita eri vuosikymmeniltä – varhaisimmat luomukset ovat peräisin jo 1960-luvulta. Näyttelyllä juhlistettiin virolaisen elokuvan 100-vuotisjuhlaa vuonna 2012.

Näyttelyjulisteet on ryhmitelty eri teemakategorioihin, mm. taidejulisteet, valokuvalavastukset, sota- ja vallankumousaiheiset julisteet, eroottiset julisteet, epäonnistuneet julisteet ja virolaisen elokuvan vientiin tarkoitetut julisteet.

Kun 1950-luvun ja 1960-luvun alkupuolen virolaisten elokuvien julisteet ovat vielä suhteellisen helppolukuisia, niin 1970-luvulta alkoi virolaisen elokuvajulisteen kuvituksessa vallata alaa aivan toisenlainen – modernistisesta ja postmodernistisesta taideparadigmasta inspiraatiota ammentava – estetiikka ja konseptuaalisuus. 1980-luvun alun Virossa julistetaide alkoi muuttua itsenäisemmäksi taiteenalaksi. Teatteri-, näyttely- ja bändijulisteen formaatit olivat vain tekosyy itseilmaisuun. Tuolloin julisteissa käytettiin paljon myös valokuvalavastuksia.