Hukkunud alpinisti hotell

Kuolleen alppikiipeilijän hotelli (Hukkunud alpinisti hotell, 1979)

Scifiklassikko ja upea musiikki. Kulttielokuvalla oli kymmeniä miljoonia katsojia Neuvostoliitossa.

Grigori Kromanovin Kuolleen alppikiipeilijän hotelli (1979) on filmatisointi Arkadi ja Boris Strugatskin scifiromaanista. Kulttielokuva sai kymmeniä miljoonia katsojia ympäri Neuvostoliittoa.


Veljekset Arkadi (1925–1991) ja Boris (1933–2012) Strugatski olivat Neuvostoliiton johtavia tieteiskirjailijoita, joita luettiin myös lännessä. 1970-luvun lopulla Strugatskien maailma alkoi kiinnostaa elokuvantekijöitä. Vuonna 1979 kaksikon tekstien pohjalta valmistui kaksi neuvostoelokuvaa, Andrei Tarkovskin Stalker ja Grigori Kromanovin Kuolleen alppikiipeilijän hotelli, joiden laatimiseen kirjailijat osallistuivat käsikirjoittajina.

Neuvostovirolaisen elokuvan klassikoihin kuuluva Kromanovin teos sijoittuu lähitulevaisuuteen. Tapahtumat keskittyvät syrjäiseen ja lumivyöryn eristämään hotelliin jossakin Alpeilla. Yksinäinen komisario (Uldis Pucitis) selvittää puhelimitse tulleen salaperäisen rikosilmoituksen taustoja ja tutustuu paikan merkillisiin asukkaisiin. Onko mitään rikosta edes tapahtunut? Lajityyppiodotuksilla leikittelevä tarina käynnistyy perinteisenä dekkarina ja paljastaa todelliset korttinsa vähitellen. Yliampuva näyttelijätyyli, ekspressionistisen räikeä lavastus ja Sven Grünbergin elektroninen musiikki ovat keskeisiä keinoja oudon tunnelman tihentämisessä. Useiden neuvostomaiden näyttelijöistä koottuun tähtikaartiin kuuluu Mikk Mikiver, jonka suomalaiskatsojat muistavat Rauni Mollbergin Ystävät, toverit -draaman (1990) pääosasta.

Elokuvan pohjana oleva Strugatskien romaani on inspiroinut kokonaisen tuoteperheen, sillä 2000-luvulla sen pohjalta tehtiin myös PC-peli.

– Lauri Lehtinen 28.11.2012