Indrek Koff. Kuva Dmitri Kotjuh

Viro-aiheiset keskustelut Turun kirjamessuilla

5.-7.10.2018 Turun messukeskus

Kirjallisuus

100 vuotta tarinoita!
Viro on teemamaa Turun kansainvälisillä kirjamessuilla 5.-7.10. Viro-instituutti on kätevästi listannut tälle sivulle kaikki Viro-aiheiset keskustelut.

Viron messuosasto ja SVYL-Verkkopuoti kirjamyynteineen on messuilla A-hallissa, sijainti A48.
Löydät koko messuohjelman kirjamessujen sivulta www.kirjamessut.fi.

Perjantai 5.10.

11.00–11.30 Kallas
Jukka I. Mattila: Virolaissotilaat vieraan vallan väessä 1939–45. Reuna-kustantamon uusi kirja.

11.00–12.00 Kuisti
Lukemalla kasvaa -miniseminaari
Vauvalle lukeminen (Lukivauva-hankkeen koordinaattori Sanna-Kaisa Talo), tietoa neuvoloihin (Emmi Jäkkö/Lukukeskus), kirjaston ja neuvolan yhteistyötä Valkeakoskella (osastonhoitaja Outi Vaskin, informaatikko Minna Endgren), vauvalorutusta (kirjastonhoitaja Lauri Seutu Helsingistä) sekä Miten pojat on saatu lukemaan Virossa? (Anne Kõrge/Viron laskenkirjallisuuden keskus).

11.30–12.00 Kallas
Kun Musti muni mummon
Runoilija Heli Laaksonen kertoo suomentamastaan virolaisen Andrus Kivirähkin lastenkirjasta.

11.50–12.15 Eino
Kai Aareleid: Korttitalo
Korttitalo on intiimi kuvaus sodanjälkeisestä todellisuudesta virolaisessa provinssikaupungissa ja samalla tarkasti kerrottu, kiehtova perhedraama, jossa pienen perheen kohtalo rinnastuu pienen kansan kohtaloon neuvostovallan alla.

13.00–14.00 Auditorio
Kirjamessujen avajaiset
Puheita ja muuta ohjelmaa. Teemamaa Viron avajaissanat lausuu Viron parlamentin puhemies Eiki Nestor.

14.05–14.40 Auditorio
Mikä maa on Viro? Vaikka Viro on lähellä Suomea monin tavoin, se muuttuu ja elää omaa elämäänsä. Mikä maa on Viro tänä päivänä, miltä se näyttää kirjailijan tai kansanedustajan silmin? Kuinka pitkät ovat historian varjot ja minne ne ulottuvat? Havaintopäiväkirjansa avaavat Viron parlamentin puhemies Eiki Nestor, kirjailija Kätlin Kaldmaa sekä kirjailija ja suomentaja Juhani Salokannel. Haastattelee Rain Kooli.

14.05–15.00 Jukola
Suomi, Viro ja EU-vuosi 2019. Soome, Eesti ja Euroopa liidu 2019. aasta
Keskustelemassa Sirpa Pietikäinen (EPP/kok.), Henna Virkkunen (EPP/kok.), kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) ja Viron suurlähettiläs Harri Tiido. Keskustelua johdattelevat dosentti Kimmo Elo ja EU-tiedottaja Juhana Tuomola.

14.40–15.15 Auditorio
Suomalais-virolainen runokavalkadi. Kavalkadin avaa rouva Jenni Haukio. Suomesta runosillalle astuvat Juha Kulmala, Satu Manninen ja Saila Susiluoto, Virosta Kai Aareleid, Asko Künnap, Indrek Koff, Mika Keränen ja Kätlin Kaldmaa.

14.45–15.10 Agricola
Paavo Matsin & Rosa Liksom
Gogolin diskoa hytti nro 6.ssa. Nuhjuinen, surkea, kumma, mystinen, arvoituksellinen Venäjä kirjallisuuksissamme. Haastattelee Juha Hietanen.

15.00–15.20 Tieto
Seppo Zetterberg
Satavuotiaiden Suomen ja Viron yhteiset alkuvaiheet ja muuttuvat suhteet. Professori Seppo Zetterberg käsitteli Suomen ja Viron itsenäistymisvaiheita jo väitöskirjassaan (1977). Silloin hänellä ei ollut pääsyä Neuvostoliittossa Viron ulkoministeriön arkistoihin, ja muitakin virolaisia lähteitä oli niukasti. Nyt, kun Viro viettää itsenäisyytensä satavuotisjuhlia, tämä puute on korjaantunut.

15.25–16.00 Lapset
Kairi Look, Mika Keränen & Timo Parvela
Millainen lastenkirjallisuus myy ja ylittää valtioiden rajat ja kieli- sekä kulttuurimuurit? Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä on virolaisella ja suomalaiselle lastenkirjallisuudella. Keskustelemassa suositut virolaiset ja suomalaiset lastenkirjailijat, haastattelee Juha Hietanen.

15.30–15.50 Fiore
Paula Havaste: Pronssitähti. Viron historia pääosassa suomalaisessa romaanissa.

15.40–16.00 Kallas
Aino Kallaksen paikka Suomen ja Viron kulttuurihistoriassa
Kulttuurihistorian dosentti ja Aino Kallas -seuran puheenjohtaja Maarit Leskelä-Kärki kertoo, millaisia elämäkerrallisia tulkintoja tänä vuonna 140 vuotta täyttävästä virolais-suomalaisesta kirjailijasta Aino Kallaksesta on vuosikymmenten mittaan tehty.

16.10–16.40 Eino
Ville Hytönen: Virolaisen vitsihuumorin pieni kirja

16.40–17.25 Tieto
Suomi-seura: vuoden ulkosuomalainen
Vironsuomalaista kirjailijaa Mika Kerästä haastattelee Jarmo Virmavirta.

17.00–17.20 Agricola
Kai Aareleid ja Venla Hiidensalo
Vaietut perhetarinat voivat kätkeä sisäänsä kokonaisia kansakuntien kohtaloita. Kertominen voi olla vaarallista tai vaikeaa, ja kertomatta jättäminen voi tuntua järkevämmältä vaihtoehdolta. Nämä tarinat kertovat meille historiasta, mutta ennen kaikkea ihmisestä. Sekä Kai Aareleid että Venla Hiidensalo ovat kirjoittaneet perheiden ja sukujen vaiheista 1900-luvun historian pyörteissä. Haastattelee Juha Hietanen.

17.20–17.50 Agricola
Andrei Ivanov ja Pajtim Statovci: ulkopuolisuus kirjallisuudessa. Kirjailijat Andrei Ivanov ja Pajtim Statovci keskustelevat muun muassa ulkopuolisuuden tunteen kuvaamisesta kirjallisuudessa, vähemmistöjen kirjoittamasta kirjallisuudesta ja näiden teemojen läsnäolosta omassa tuotannossaan. Ivanov on yksi Baltian johtavista venäjänkielisiä nykykirjailijoita, ja Statovci yksi Suomen kiitellyimmistä, omaäänisimmistä kirjoittajista.

Lauantai 6.10.

11.00–11.30, Lapset
Kairi Lookin lastenkirja Lentokentän lutikat
Viron suosituimpiin lastenkirjailijoihin kuuluva Kairi Look keskustelee ja lukee näytteitä lastenromaanistaan Lentokentän lutikat ja pohtii virolaisen nykylastenkirjallisuuden suosiota teoksensa suomentaja Katariina Suurpalon haastattelemana.

11.00–11.30 Kuisti
Ville Hytönen ja Tuulia Matilainen: Aaveiden Eesti – Kummitustarinoita Virosta.

11.30–12.00 Tieto
Vieläkö sananlaskut ovat voimissaan?
Kysymykseen pureutuu kasvatustieteen tohtori ja Turun yliopiston folkloristiikan oppiaineesta juuri väitellyt Liisa Granbom-Herranen. Pitkään Virossa työskennelleenä hän osaa verrata myös naapurikansojen tapaa hyödyntää sananlaskuja sekä vertailla suomalaisten ja virolaisten tapaa muistella omaa ja yhteistä menneisyyttä.

11.30–12.10 Kuisti
Naapuruston nuoret – Nuorten lukeminen Suomessa ja Virossa
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja lukemisharrastuksen tila tämän päivän Suomessa ja Virossa. Ilmi Villacís (Lukukeskus), Netta Walldén (Suomen Nuorisokirjailijat), Paula Halkola (WSOY) ja Anne Kõrge (Viron lastenkirjallisuuskeskus).

12.05–12.40 Auditorio
Totuus Virosta ja Suomesta? Keskustelussa Ville Hytönen: Eesti on my mind (Sammakko), Valdur Mikita: Kantarellin kuuntelun taito (Sammakko) ja Antto Terras: Helsinki-Tallinn express (WSOY). Haastattelijana ja tulkkina Jenni Kallionsivu.

12.30–12.50 Agricola
Kätlin Kaldmaa ja Juha Hurme
Mitä löytyy juurilta ja millaisissa yhteiskunnissa tänään elämme? Mikä meille on tärkeää, minkä pitäisi olla tärkeää ja mistä olemme kenties oppineet vaikenemaan? Mitä sanottavaa kirjailijoilla on maailmassa, jossa ei enää jakseta lukea pitkiä tekstejä? Kirjailijat Juha Hurme ja Kätlin Kaldmaa, suomalainen metsäläinen ja virolainen kosmopoliitti pohtivat eroja ja yhtäläisyyksiä. Haastattelee Juha Hietanen.

12.40–13.00 Auditorio
Andrei Ivanov ja Jukka Mallinen
Viron venäläisen huippuprosaistin Andrei Ivanovin kanssa suomalaisille ilmeisen tuntemattomista aiheista oli hänen tuotannostaan, vironvenäläisistä ja Itämeren alueen venäjänkielisestä kirjallisuudesta keskustelevat suomentaja Jukka Mallinen sekä toimittaja ja kirjailija J. P. Pulkkinen.

13.00-14.00 Viron messuosasto
Tapio Mäkeläinen ja Mikko Savikko
Kysy gurulta! Matkailijoiden kiperimpiinkin kysymyksiin vastaavat kokeneet Viron-matkailun tuntijat, tietokirjailijat Tapio Mäkelälinen ja Mikko Savikko.

15.00–15.20 Kallas
Miten kustantaja maanitellaan julkaisemaan virolaista kirjallisuutta?
Heli Laaksonen: Viron suosituin kirjailija Andrus Kivirähk ja Suomen kirjamarkkinat.

16.40–17.20 Kallas
Runojen kääntäminen vieraan kielen murteesta. Voik runoi käänttä? Ei sunka murrerunoi ainaka voi?
Keskustelemassa murrerunoilijat ja heidän kääntäjänsä Kauksi Ülle, Heli Laaksonen, Järvi Lipasti ja Hannu Oittinen.

17.20–17.50 Agricola
Jaak Jõerüüt ja Sirpa Kähkönen
Miten Suomen ja Viron kirjallisuus taistelee paikastaan suurten kulttuurien puristuksessa? Kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen sekä kirjailija ja diplomaatti Jaak Jõerüüt jatkava Suomi-Areenalla aloittamaansa vuoropuhelua. Jaak Jõerüütin juuri suomeksi ilmestyneessä kirjassa hän pohtii elämäänsä diplomaattinen mm. Suomessa Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen. Haastattelee Juha Hietanen.

Sunnuntai 7.10.

10.30–11.00 Agricola
Viro – itsenäistyminen ja muistamisen politiikka. Yliopistonlehtorit Pertti Grönholm ja Maarit Leskelä-Kärki keskustelevat. Tilaisuuden juontaa professori emeritus Kari Immonen.

11.00–11.30 Kallas
Sirje Olesk ja Hannu Oittinen
Suomalaiset tuntevat Viron kansallis-runoilijaa Lydia Koidulaa huonosti, koska hänen runotuotantoaan ei ole juurikaan suomennettu – ennen kuin nyt. Kirjallisuudentutkija Sirje Oleskia ja kokoelman toimittanutta suomentaja Hannu Oittista haastattelee Taru Torikka.

11.30–12.00 Kallas
Valdur Mikita ja Janne Saarikivi
Virolaisten epämuodikkaan ei-globalisoitunut maailmankatsomus versoo maantieteellisestä eristyneisyydestä, metsistä, muinaisesta kansanperinteestä, tiedostamisen piileviltä tasoilta ja moniaalta muualta. Miten virolaiset löysivät suomalais-ugrilaisuutensa uudelleen? Keskustelemassa professori ja kielentutkija Janne Saarikivi sekä yksi Viron luetuimmista ja myydyimmistä kirjailijoista Valdur Mikita. Juha Hietanen haastattelee

12.45–13.10 Kuisti
Nyt kuulostaa tutulta! Indrek Koff kirjoitti runoelman ”virolaisten elinvoimasta”, jonka äärimmäisen tutut lentävät lauseet jokainen virolainen tunnistaa. Mika Keränen suomensi ja kotoutti tekstin, niin että siitä tuli samanveroinen hykerryttävä suomalaisten fraasikokoelma “Oi Suomi on”. Mielenkiintoinen kysymys hankkeen taustalla on, missä määrin kääntäjän täytyy pitäytyä alkutekstissä vai täytyykö lainkaan. Indrek Koffia ja Mika Kerästä haastattelee Viro-instituutin Suomen-toiminnanjohtaja Sanna Immanen.

13.00-14.00 Viron messuosasto
Tapio Mäkeläinen ja Mikko Savikko
Kysy gurulta! Matkailijoiden kiperimpiinkin kysymyksiin vastaavat kokeneet Viron-matkailun tuntijat, tietokirjailijat Tapio Mäkelälinen ja Mikko Savikko.

13.10–13.30 Kallas
Antto Terras: Helsinki–Tallinn express

14.40–15.10, Tieto
Mitä nyt? Viron kirjallisuus ja kirjallisuuskritiikki 1990-luvulta tähän päivään
Keskustelemassa Juhani Salokannel, Sanna Immanen ja Ville Hytönen.

15.10–15.30, Tieto
Terhi Pääskylä-Malmström, Tapio Mäkeläinen ja Mikko Savikko
Viro vetää aina vain, suomalaiset kulkevat rohkeasti ja ristiin rastiin maata ennalta tallaamattomilla poluilla. Esittelyssä tuoreimmat matkakirjat ja lavalla parhaat asiantuntijat.

15.40–16.00, Tieto
Natalie Mein epäkonventionaalinen taide 1920-luvulla
Virolainen Natalie Mei tunnetaan teatteripuvustajana, mutta hän toimi myös kuvataiteilijana. Tohtorikoulutettava Kai Stahl tarkastelee väitöskirjatyössään Mein 1900-luvun alkupuolen varhaistuotantoa ja sen visuaalista kieltä.