Andrei Ivanov

Viron kirjailijat Turun kirjamessuilla – Andrei Ivanov

Blogi, Kirjallisuus

Andrei Ivanov

Tallinnalainen Andrei Ivanov (s. 1971) on asunut pitkään Pohjoismaissa, mikä näkyy hänen romaaniensa aiheissa.

Romaani Harbinin yöperhoset (2013) ylti Venäjän Bookerin lyhyelle listalle. Romaani kuvaa venäläisten emigranttien klaustrofobista, tarkoituksetonta ja irreaalista elämää Virossa maailmansotien välillä. Se tutkii Ivanovin pääteemaa, emigraatiota ja juurettomuutta, kuten tekee myös useille kielille käännetty ns. Skandinavia-trilogian ensimmäinen osa Hanumanin matka Lollantiin (2009). Siinä kaksi laitonta siirtolaista, vironvenäläinen ja pakistanilainen, seikkailee Tanskassa Punaisen Ristin pakolaisleirillä. ”Hanuman” viittaa jopa Salman Rushdieen sysätessään sankarinsa sivilisaatioiden ja aikojen väliin.

Russkaja premijalla palkitun romaanin Kourallinen tomua (2010; suom. Jukka Mallinnen, 2018) alkuluku viittaa klassisen venäläisen proosan kuvioihin koteloituneesta ihmisestä kellariloukon mieheen. Tässäkin Ivanovin sankarit tuhlaavat ja pirstovat elämänsä kuin Dostojevskin hurjimukset konsanaan. Ivanov tunnetaan myös haastavista poleemisista ja filosofisista esseistään.

Andrei Ivanov Turun kirjamessuilla
pe 5.10. 17.20–17.50 Agricola-lava: Kourallinen tomua -romaani
Andrei Ivanovia haastattelee virkaveli Pajtim Statovci.

la 6.10. 12.40–13.00 Auditorio:
Keskustelu vironvenäläisistä ja Itämeren alueen venäjänkielisestä kirjallisuudesta. Andrei Ivanovia ja hänen suomentajaansa Jukka Mallista jututtaa toimittaja ja kirjailija J. P. Pulkkinen.