Igor Kotjuh runoillassa Helsingissä

MA 30.9. KLO 18-20 RIKHARDINKADUN KIRJASTO, KIRJATORNI RIKHARDINKATU 3, HELSINKI

Tapahtumia

Venäjänkielistä nykyrunoutta Suomesta ja Virosta kuullaan Rikhardinkadun kirjaston runoillassa.

Runoilijat Hamdam ZakirovIgor Kotjuh ja Sergei Zavjalov keskustelevat ja lausuvat runojaan Rikhardinkadun kirjastossa 30.9. klo 18–20. Tilaisuuden vetää ja tulkkaa Jukka Mallinen.
Zavjalov, Zakirov ja Kotjuh ovat Suomessakin tuttuja käännöksistä ja monista kirjallisista tapahtumista. Heitä on käännetty lukuisille kielille.

Igor Kotjuh on opiskellut Tartossa virolaista kirjallisuutta, toiminut Tallinnassa mm. Viron kirjailijaliiton hallituksessa ja Viron PENin varapuheenjohtajana, asuu nykyää Paidessa. Hän on kehittänyt omaperäisen proosallisen version vapaamittaisesta runoudesta. Nykyisyyden huvittunut rekisteröinti lomittuu syvään melankoliaan. Suomeksi häneltä on kokoelma Yritys kumppanuudeksi (2010).

Sergei Zavjalov on tunnetuimpia venäläisiä nykyrunoilijoita. Hän on saanut tärkeimmän nykyrunouspalkinnon, Andrei Belyi-palkinnon. Häntä pidetään merkittävänä runouden uudistajana ja hän käyttelee nykymusiikkiin viittaavia sarjallisia ja kollaashi-rakenteita.

Zavjalov on syntynyt ja kasvanut Pietarissa. Hänellä on mordvalaiset sukujuuret, minkä myötä hän on kirjoittanut myös Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen kohtaloista. Hän asui pitkään Suomessa ja on käsitellyt suomalaisia aiheita sekä kääntänyt suomalaista nykyrunoutta. Suomeksi häneltä on kaksi kokoelmaa, Melika (2007) ja Joulupaasto (2012).

Hamdam Zakirov on syntynyt Uzbekistanissa ja asunut Suomessa vuodesta 2000. Hänen runoutensa jänneväli ulottuu helteisestä Ferganan laaksosta viileään Suomeen. Häntä kiinnostaa idän ja lännen välinen historiallinen dialogi, useasti Konstantinos Kavafisin hengessä. Zakirov tunnetaan myös DJ:na nimellä Hem ja hän soittaa ”Soviet groovea”. Suomeksi kokoelma Kaukana merestä (2016).

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!