Runoajelu 2022: Sveta Grigorjeva esiintyy Helsingissä

Jenni Kallionsivu

Kirjallisuus, Tapahtumia

Runoajelu on monikielinen kiertävä runofestivaali, jonka tarkoitus on edistää runouden leviämistä kielten ja valtioiden rajojen yli ja läpi. Vuoden 2022 Runoajelulle osallistuvat Susinukke Kosola (FIN), Madara Gruntmane (LV) ja Sveta Grigorjeva (EE).

Kiertue alkaa Riiasta ja päätyy Siguldan ja Tarton kautta Helsinkiin, jossa esiinnytään lauantaina 10.9. klo 16.30 Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Sveta Grigorjeva (s. 1988 Tallinnassa) on vironvenäläinen koreografi, tanssija ja runoilija, joka on julkaissut kaksi palkittua runokokoelmaa. Grigorjeva tunnetaan myös vahvasti kantaa ottavana aktivistina, joka käsittelee erityisesti virolaisten ja vironvenäläisten välisiä asenteita.

Madara Gruntmane (s. 1980 Liepājassa) on runoilija, pianisti, taiteilija sekä kulttuuritapahtumien tuottaja. Hän on julkaissut kolme runokokoelmaa ja hänen runojaan on käännetty useille eri kielille. Lisäksi hän on osallistunut useille kansainvälisille festivaaleille. Voit lukea Gruntmanen suomenkelisen haastattelun tästä linkistä.

Susinukke Kosola (Daniil Kozlov, s. 1991 Pietarissa) on suomalainen runoilija, kustantaja, kirjallisuuskriitikko ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hän on eräs Suomen aktiivisimmista ja tunnetuimmista runousaktivisteista. Kosolan neljä runokokoelmaa ovat voittaneet useita kirjallisuuspalkintoja.

AIKATAULU

7.9.
klo 17 Rīgas Centrālā bibliotēka (Brīvības iela 49/53, 2. stāvs, Riika). Runoajelu esiintyy valokuvaaja Elina Simosen NO VĀRDA PAR ATTĒLU ’FROM WORD TO IMAGE’ -näyttelyn avajaisissa

8.9.
klo 19 Siguldas Jaunās pils terase (Pils iela 16, Sigulda)

9.9.
klo 18 Kultuuriklubi Salong (Vanemuise 19, Tartto)

10.9.
klo 16.30 Rosebud Sivullinen -kirjakauppa (Kaisaniemenkatu 5, Helsinki)

Kaikki Runoajelun esiintymiset ovat monikielisiä: runoutta kuullaan niin alkuperäiskielillä kuin käännöksinäkin. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Käännöksiä Runoajelulle ovat tehneet Jan Kaus, Contra, Tuula Friman, Annika Suna yhdessä Heidi Iivarin kanssa ja Guntars Godiņš. Runoajelun järjestäjätiimiin kuuluvat Guntars Godiņš, Jenni Kallionsivu ja Heidi Iivari.

Runoajelua järjestää Runoajelu ry. Tapahtumaa tukevat Eesti Kultuurkapital, Valsts Kultūrkapitāla fonds,  Suomen Viron-instituutti, Viro-instituutti, Viro-instituutin ystävät, Latvian Literature, Riian keskuskirjasto, Siguldan kaupunki, Utoopia, Tekstin talo, Latvian suurlähetystö Suomessa ja Rozentāls-seura.