Kuva talvisesta Suvilahdesta

Instituutti

Viron instituutti

Viron instituutin (Eesti Instituut) perusti Lennart Meri vuonna 1989. Sen tarkoituksena oli tehdä itsenäisyyttä tavoittelevaa Viroa tunnetuksi ulkomailla. Instituutin toiminta käynnistyi varojen puutteessa vaatimattomasti, mutta Viron itsenäistyttyä vuonna 1991 sille alettiin rakentaa kulttuuriedustustojen verkkoa Viron diplomaattiedustuksen rinnalle.

Tallinnan lisäksi Viron instituutilla on nykyisin kaksi toimipistettä ulkomailla: Helsingissä ja Budapestissä. Nykyään Euroopassa toimii instituutin aloitteesta ja välttämänä joka vuosi yli puolensataa kulttuuritapahtumaa. Instituutti julkaisee kahta virolaista kulttuuria esittelevää lehteä, jotka ilmestyvät englanniksi. Lisäksi joka vuosi ilmestyy noin 15 nimettyä esitettä, jotka esittelevät Viroa monilla kielillä.

Viron instituutti hallinnoi myös sekä viroksi että englanniksi julkaistua kulttuurikalenteria kultuur.info sekä Viroa käsittelevää verkkotietosanakirjaa Estonica.

Viron Suomen-instituutti

Viron Suomen-instituutti (Viro-instituutti) on ensimmäinen Viron ulkomaille perustama kulttuuriedustusto. Sen avasi presidentti Lennart Meri Helsingissä Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta 1995. Nykyään instituutin toimitilat ovat syksyllä 2010 avatussa Eesti Maja – Viro-keskuksessa Helsingin Suvilahdessa, jossa pitävät majaa myös muut Suomen suuret Viro-toimijat.

Viro-instituutin toiminnan pääperiaate on tarjota suomalaisille, erityisesti Virosta kiinnostuneille ja Viron kanssa yhteistyötä tekeville parasta, mitä virolaisessa kulttuurissa on ja sitä kautta palvella maittemme kulttuurisuhteiden monipuolista toteutumista. Se toimii yhteistyössä maidemme ministeriöiden sekä kulttuuri- ja opetusalan toimijoiden kanssa.

Viro-instituutti tuo Suomeen virolaista teatteria, elokuvaa, musiikkia ja taidetta, järjestää seminaareja, näyttelyitä, kirjallisuusiltoja ja muita kulttuuritapahtumia. Instituutti panostaa erityisesti nuorten keskuudessa tehtävään työhön tarjoten mm. Viro-tietopaketteja Suomen kouluille ja tietoja opiskelumahdollisuuksista Virossa. Viron omaperäistä, värikästä ja moninaista kulttuurikuvaa välittävät myös instituutin suomeksi ja englanniksi ilmestyvät esitteet!

Viro-instituutin tapahtumista ja toiminnasta löytyy lisätietoja myös Facebook ja Twitter -sivuiltamme. Instituutin julkaiseman virolaisen kirjallisuuden antologia Nippernaatin verkkoversion löydät tästä.

Liittymällä Viro-instituutin sähköpostilistalle saat:

  • tietoa erilaisista Viro-tapahtumista Suomessa;
  • kutsuja virolaisiin kulttuuritapahtumiin;
  • kuukausittaisen uutiskirjeen, jossa kerrotaan tuoreimmat kulttuuriuutiset.
Eesti Maja – Viro Keskus

Eesti Maja – Viro-keskus

Eesti Maja – Viro-keskus on Helsingin Viro-toimijoiden kansalaisaloitteena toteuttama hanke, joka kokoaa saman katon alle useita Viron ja Suomen kulttuuri-, matkailu-, koulutus- ja taloussuhteita edistäviä tahoja. Tällä hetkellä talossa toimivat Viron elinkeinoelämän kehittämissäätiö Enterprise Estonia, Suomen Viro-yhdistysten liitto SVYL, Tuglas-seura, Viro-instituutti ja Viron matkailun edistämiskeskus.

Lisäksi Viro-instituutti välittää yhteistyössä Study in Estonian kanssa kattavaa tietoa opiskelumahdollisuuksista Virossa.

Suomalaisten Viron-ystävien lisäksi Viro-keskus on koonnut ympärilleen myös Suomessa asuvia virolaisia, joita on yli 40 000. Keskuksessa kokoontuu lasten musiikkistudio ja vironkielisiä kerhoryhmiä. Viron kielen kurssit ja erilaisten kulttuuritapahtumat ovat osa Viro-keskuksen ohjelmaa. Eesti Maja – Viro-keskuksen kulttuuritarjonta on koottu Eesti Majan tapahtumakalenteriin.

Viro-keskuksessa on mahdollista järjestää näyttelyitä ja musiikkitapahtumia. Tilaa on myös kokousten, seminaarien ja koulutustilaisuuksien pitämiseen, ja vieraiden on mahdollista käyttää Tuglas-seuran Baltia-kirjaston kokoelmia.