Klockriketeatern & Von Krahl: Ice

4.-7.4. ja 18.-19.5. Viirus-teatteri ja Kansallisteatteri Välimerenkatu 14, Helsinki (Jätkäsaari)

Tapahtumia

Suomalaisen Klockriketeaternin ja virolaisen Von Krahl Teaterin fantastinen satiiri Ice sukeltaa lempeästi, mutta purevasti fasistiseen mielenmaisemaan. Esityksen keskiöön nousevat kysymykset ääriliikkeiden noususta ja ihmisen ominaisuudesta hurahtaa hurmokselliseen ajatteluun, joka sulkee pois suurimman osan ihmiskuntaa ja oikeuttaa jopa väkivallan.

Venäläiskirjailija Vladimir Sorokinin kulttiromaaniin perustuvan esityksen dramatisoivat näyttämölle ohjaaja Essi Rossi (ent. Räisänen) ja dramaturgi Iida Hämeen-Anttila. Rossin raikas, omaperäinen ja elokuvallinen näyttämökieli on hurmannut yleisöjä viime vuosina eri puolilla Suomea, nyt myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Tallinnassa 26. tammikuuta 2018 ensi-iltansa saaneen Icen työryhmä koostuu huikeista suomalaisista ja virolaisista teatterintekijöistä. Klockriken oman ensemblen lisäksi esityksessä on mukana suosittuja virolaistaiteilijoita, jotka ovat monelle tuttuja niin teatterilavoilta kuin valkokankaaltakin. Näyttämöllä nähdään Mirtel Pohla, Riina Maidre, Henrik Kalmet ja Mari Abel. Esityksen pukusuunnittelusta vastaa kierrätysmuodistaan eri puolilla maailmaa tunnettu Reet Aus.

Vladimir Sorokin on kansainvälisesti kovassa nosteessa; monet pitävät häntä tämän hetken tärkeimpänä venäläiskirjailijana. Parhaaksi venäläiseksi postmodernistiksikin kehuttu Sorokin tunnetaan vahvan satiirisesta, jopa provokatiivisesta tyylistään.