Maailmanlaajuinen viron kielen viikko

23.–29. 9.2019 KOKO MAAILMA

Tapahtumia, Varia

Viron kieli maan virallisena kielenä täyttää 100 vuotta. Maailmanlaajuista viron kielen viikkoa vietetään syyskuussa.

Eesti Instituut kutsuu kaikki opiskelemaan ja opettamaan viron kieltä 23.–29. syyskuuta 2019. Viron kielen viikko on maailman siivouspäivän kaltainen tempaus, jolla suunnataan huomio tänä vuonna 100-vuotisjuhlaansa valtion virallisena kielenä viettävään viron kieleen.

“Kuinka paljon maailmassa tiedetään kielestämme ja maastamme? Viron kieli, jota pidetään yhtenä maailman kauneimmista, on ansainnut juhlavuonnaan tulla huomatuksi myös Viron rajojen ulkopuolella”, sanoo Eesti Instituutin johtaja Katrin Maiste. Viro on puhujamäärältään pieni kieli, mutta se kannattelee kuitenkin kokonaista valtiota ja on käytössä yhteiskunnan kaikilla tasoilla, kaikissa tehtävissä.

Syyskuussa tavoitellaan kolmen miljoonan ihmisen osallistumispanosta. Ne, jotka eivät viroa osaa, voisivat oppia joitakin hyödyllisiä sanoja ja ilmauksia, kuten numeroita, tervehdyksiä ja onnentoivotuksia.

Jokainen viroa jo osaava voi osallistua edistämällä asiaa. Sitä varten ei tarvitse olla opettaja, riittää kun hyvää hyvyyttään opettaa muutaman sanan ystävälle, tuttavalle, työkaverille tai naapurille. Opetuksen tueksi Eesti Instituut on valmistanut kielikortteja, joihin liittyy myös harjoitusvideoita.

Jotta saat tietää, miten ja missä voit opiskella ja opettaa viroa, suunnista sivulle keelest.estinst.ee. Sieltä saat vinkkejä opiskelijoille ja opettajille sekä linkkejä verkkokursseille (kuten Speakly ja Keeleklikk). Jokainen opiskelija voi merkitä oman sijaintinsa sivulla olevaan karttaan – olipa hän sitten Grönlannissa, Australiassa tai jossain siltä väliltä. Eesti Instituut toivoo myös viron kielen opiskelusta kertovia postauksia ja videoita, jotka jaetaan Facebook-sivulla keelEST.

Maailmanlaajuisen viron kielen viikon järjestämistä tukee Viron opetus- ja tiedeministeriö.

Lisätiedot:

Lea Kreinin, Eesti Instituut Tallinn, lea.kreinin@estinst.ee, +372 631 4355

Eesti Instituut 30
Eesti Instituut 30