Runoilija Carolina Pihelgas.

Runomaraton 2016: Carolina Pihelgas & Reval Ensemble

La 18.6.2016 klo 14.45 Lahden Sibeliustalo Ankkurikatu 7, Lahti

Tapahtumia

Kansanmusiikkia ja nykymusiikkia ennakkoluulottomasti yhdistelevä Reval Ensemble esiintyy ensimmäistä kertaa runoilija Carolina Pihelgasin kanssa. Esityksessä kuullaan muun muassa säveltäjä Mart Siimerin Yli väkevän veden -teoksen esitys, joka perustuu marilaiseen lyyriseen kansansävelmään. Teos kantaesitettiin Virossa viime vuoden joulukuussa, mutta nyt se kuullaan ensimmäistä kertaa Viron ulkopuolella.

Carolina Pihelgas (s. 1986) on Tartossa asuva virolainen runoilija, kääntäjä ja Värske Rõhk -kirjallisuuslehden päätoimittaja. Hän on julkaissut neljä runokokoelmaa, joista viimeisemmät ovat Kiri kodust (Kirje kotoa, 2014) ja Õnnekangastus (Onnihalvaus, 2011). Jälkimmäisestä kokoelmasta Pihelgasille myönnettiin Gustav Suits -runouspalkinto. Runokäännöksiä hän on tehnyt useista eri kielistä ja kääntänyt muun muassa Pablo Nerudaa, Konstantinos Kavafisia sekä Tor Ulvenia.

Carolina Pihelgasin ruonoja on Anniina Ljokkoin suomentamana ilmestynyt virolaisen kirjallisuuden antologiassa Nippernaati vuonna 2015.

Anniina Ljokkoi: “Carolina Pihelgasin runoissa on mielentiloja ja mielenmaisemia, joihin on kiinnostavaa kurkistaa katsoakseen, mitä siellä on. Runoissa on myyttinen tunnelma, jossa arkiset ja ihmeelliset yksityiskohdat tupsahtavat eteen vuorotellen, odottamatta. Pihelgas lukee kirjallisuutta useilla kielillä ja tuntee maailman kulttuureja laajasti, mikä näkyy hänen runoissaankin.”