Viro 100 -juhlinta on alkanut

Viro 100 -juhlinta on alkanut

Varia

Pienellä Virolla on käsillä tärkeät hetket. Ensi vuonna 24. helmikuuta Viro viettää sadatta syntymäpäiväänsä. Merkkipäivän juhlinta on jo alkanut. Heinäkuussa alkaa myös Viron kausi Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaana.

Euroopan unionin neuvosto on Euroopan parlamentin ja Euroopan komission lisäksi yksi kolmesta Euroopan unionissa päätöksiä tekevästä organisaatioista. Puheenjohtajakautensa aikana Viro johtaa neuvoston työskentelyä kaikilla neuvotteluiden tasoilla työryhmistä ministerikokouksiin. Puheenjohtajamaa esittelee ja puoltaa jäsenmaiden välillä saavutettuja sopimuksia neuvotteluissa parlamentin ja komission kanssa. Puheenjohtajamaalla on siis puolen vuoden ajan merkittävä mahdollisuus ohjata esille otettavia ja käsiteltäviä kysymyksiä.

Viro 100 -logo

Vaikka suurin osa puheenjohtajakauden kokouksista ja tapaamisista järjestetään Brysselissä, Virolla on nyt hyvä mahdollisuus osoittaa vieraanvaraisuutensa järjestämällä myös kotimaassa erilaisia tapahtumia. Perinteisesti puheenjohtajamaassa järjestetään puolen vuoden aikana noin 200 erilaista tapahtumaa. Ne tuovat Viroon paljon vieraita ulkomailta. Tämä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden esitellä Viroa muulle Euroopalle. Puheenjohtajuuden strategista puolta koordinoi Valtioneuvoston kanslia. Yhdessä Viron 100-vuotisjuhlatoimikunnan kanssa valmistellaan ja koostetaan myös ulkomailla Viroa ja viron kulttuuria esittelevää ohjelmaa. Suomessakin on paljon Viron 100-vuotisjuhliin liittyviä tapahtumia.

Jo tämän vuoden lokakuussa avataan Virka-galleriassa Helsingissä näyttely Silta –Terveisiä kahdesta tasavallasta. Viro-instituutin Silta-näyttely juhlistaa Suomen ja Viron satavuotiasta itsenäisyyttä tavallisten suomalaisten ja virolaisten keskinäisen yhteydenpidon sekä itsenäisyyskulttuurin näkökulmasta. Näyttelyn lisäksi luvassa on erilaisia tapahtumia joka puolella Suomea. Suuren osan niistä löytää Eesti 100 -kalenterista. Kalenteri täydentyy jatkuvasti. Syksyllä avataan myös suomenkielinen tapahtumasivu, johon kootaan kaikki Suomessa järjestettävät Viro 100 -tapahtumat.

Viron sadatta syntymäpäivää voi juhlia ympäri maailmaa. Telia on luonut mobiilisovelluksen, johon on koottu kaikki juhlavuoden uutiset ja tapahtumat. Sovelluksella voi suunnitella myös oman ohjelmansa. Lisäksi sovelluksessa on sydännäppäin, jota painaessa kartalle ilmestyy sijainnin ilmoittava loistava täplä. Näin kaikki sekä Virossa että kauempana olevat voivat ilmaista, että he välittävät Virosta. Ne, joilla ei ole älypuhelinta, voivat ilmoittaa sijaintinsa painamalla sydännäppäintä nettisivuilla.

Tervetuloa juhlimaan yhdessä 100-vuotiasta Viroa!