Viro-instituutin postikortteja Suomesta 25 vuoden ajalta

BlogiJätä kommenttisi

Hyvä kuva jostain ihanasta hetkestä on kuin postikortti menneisyydestä. Siispä tuomme juhlaan mukaan Viro-instituutille ikimuistoisia hetkiä postikorttien muodossa! Voit seurata kampanjaa myös sosiaalisessa mediassa tapahtumassa Viro-instituutti Suomessa 25 vuotta.

Lisäämme postikortteja tähän uutiseen sitä myötä kuin julkaisemme niitä Facebookissa.

#viroinstituuttisuomessa25

Postikortit Viro-instituutin 25 vuoden ajalta

Tapahtumayhteistyö Art goes Kapakan kanssa

Sibyl Vane Bottalla. Kuva: Art goes Kapakka / Heini Lehväslaiho
Tuulikki Bartosik ja Timo Alakotila, Wellamo-ravintola Helsinki. Kuva: Art goes Kapakka / Viivi Myllylä.

Tämä muisto on vuodelta 2015. Pitkäikäisen helsinkiläisfestivaali Art goes Kapakan kanssa oli syntynyt idea tehdä jotain yhdessä. He olivat tuoneet aiempina vuosina mm. Ewert and The Two Dragons ja Tartu Popi ja Roki Instituut -yhtyeet esiintymään Helsinkiin. Tällä kertaa päätimme tehdä yhteistyötä omalla minifestivaalilla nimeltään Eesti Eesti Eesti. Tapahtumapaikkana oli Botta ja esiintymässä Sibyl Vane, Argo Vals ja Duo Malva & Kirsipu -yhtyeet. Sittemmin jatkoimme yhteistyötä mm. Tuulikki Bartosikin ja Timo Alakotilan yhteiskeikalla Wellamossa vuoden 2017 festivaalilla.

Jaan Kross 80 vuotta 2000

Kuva: Kulle Raigin arkisto

Tänä vuonna on juhlittu klassikkokirjailija Jaan Krossin 100-vuotisjuhlavuotta. Vuonna 2000 hän vieraili Suomessa 80-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi järjestetyssä tapahtumassa, Suomen Kirjallisuuden Seuran tiloissa. Kuvassa Jaan Kross ja silloinen Viro-instituutin Suomen toimiston johtaja Erja-Liina Raidma.

Viro Turun kirjamessujen teemamaa 2018

Kuva: Toomas Dettenborn

Vuoden 2018 syksyllä 100-vuotisjuhlavuottaan viettävä Viro oli Turun kirjamessujen teemamaa. Siniset, mustat ja valkoiset ilmapallot koristivat tällöin Turun messukeskuksen kattoa. Mukana messuilla olivat mm. virolaiskirjailijat Kai Aarelaid, Paavo Matsin, Valdur Mikita, Jaak Jõerüüt ja Andrei Ivanov. Kolmen päivän aikana kuultiin yli 30 viroaiheista keskustelua!

Kirjamessut ovat olleet viimeisinä vuosina todellinen Suomen Viro-toimijoiden yhteishanke. Viro-instituutti on saanut rakentaa ohjelmaa ja sisältöä Turun kirjamessuille yhdessä Suomen Viro-yhdistysten liitto SVYL:n, Tuglas-seuran ja Viron Helsingin suurlähetystön kanssa. Messuosastolla mukana ovat olleet myös paikallistoimijat Varsinais-suomen Viro-keskus ja Turun Tuglas-seura. Kiitos rakkaat Eesti Majan ja Viron suurlähetystön Helsingin työntekijät monista yhteisistä työprojekteista. Odotamme innolla tulevia!

Viro käy koulua vuodesta 2009

Kuva: Viro-instituutin arkisto. Kuvassa Maria Murumaa (silloin Pärnu Hansagümnaasium -lukion mediaopettaja) vuonna 2012 Hämeenlinnassa.

Viro käy koulua oli Viro-instituutin, Viron suurlähetystön ja Archimedes-säätiön koulutusprojekti. Vuodesta 2009 alkaen vierailtiin useissa kymmenissä lukiossa ja korkeakouluissa ympäri Suomea, mm. Kotkassa, Haminassa, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa.

Virosta kutsuttiin eri alojen asiantuntijoita ja opettajia pitämään Viro-aiheisia luentoja ja tunteja. Opettajia oli useita, mm. Maria Murumaa-Mengel (Tarton yliopisto) ja Andres Jõesaar (tallinnan yliopisto) opettivat kommunikaatiota ja mediaa, Ikka Väisänen kuvataidetta sekä Indrek Riigor ja Mihkel Laar historiaa. Rovaniemellä 2012 vieraili myös silloinen Viron opetusministeri Jaak Aaviksoo. Myös Viro-instituutin työntekijät pitivät luentoja mm. viron kielestä ja kulttuurista.

Everyday Discoveries – Arjen aarteita -minimaailmannäyttely 2012

Suvilahdessa järjestettiin syksyllä 2012 Everyday Discoveries – Arjen aarteita -minimaailmannäyttely, johon osallistui myös virolaisia muotoilijoita. Tapahtuma oli osa Helsinki Design Week -tapahtumaa ja Helsingin World Design Capital vuotta.

Näyttelyyn liittyvä muotoilun ja designin päivä järjestettiin Suvilahden Kattilahallissa. Iltaohjelman muotishow’ssa esiteltiin muotitalo Pohjanheimon uutta asumallistoa ja silmälasien suunnittelijamestari Karl Annusin puusta valmistettuja silmälasikehyksiä. Näytös tehtiin yhteistyössä Eesti Disainikeskuksen kanssa.

Arjen aarteita -näyttelyn Viro-osuuden toteuttivat seuraavat muotoilijat: Pavel Sidorenko, Kärt Ojavee, Ruumilabor, Tarmo Luisk, Jaanus Orgusaar, Igor Volkov, Keha3, Karin Luuk, Maarja Mõtus, HULA, Karl Annus, Üllo Karro, Hans Schwartz, Heleri-Alexsandra Sits, Nils Hint, Keiu Koppel, Kaie Pungas, Kärt Põldmann, Marika Jylhä.

Kuvat: Ramona Lepik/ Viro-instituutin arkisto

Yhteistyö Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kanssa vuodesta 2010

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali on ollut tärkeä yhteistyökumppani meille ja Viron Helsingin-suurlähetystölle jo kymmenisen vuotta. Festivaalilla on esitelty vuosittain ajankohtaisia pitkiä ja lyhyitä virolaiselokuvia. Erityinen yhteistyö on tehty monena vuonna Tallinnan yliopiston Baltic Film, Media, Arts and Communication Schoolin kanssa. Monena vuonna on lisäksi järjestetty Viro-klubi, jossa on esiintynyt kiinnostavia ja ajankohtaisia virolaisbändejä. Näissä postikorteissa vieraillaan Helsingin klubikentältä jo kadonneessa Dubrovnikissa, jossa vuonna 2017 otetussa kuvassa näytettiin lyhytelokuvia ja vuonna 2015 esiintyi Elephants From Neptune -yhtye. Viro-klubilla ovat esiintyneet lisäksi mm. Curly Strings, The Boondocks ja Sibyl Vane.

Kuvat: Toomas Dettenborn

Jätä kommenttisi