Mart Meri ja Eesti Majan logo

Viro-instituutin toiminnanjohtajaksi Mart Meri

1.8.2020 ALKAEN

Ajankohtaista, Tapahtumia

Eesti Instituutin Suomen-edustustoa Viro-instituuttia ryhtyy elokuussa 2020 toiminnanjohtajana luotsaamaan Mart Meri ja edustuston projektipäällikkönä jatkaa Lissu Kirves. Vuodesta 2017 saakka toiminnanjohtajana työskennellyt Sanna Immanen siirtyy lehdistövirkamieheksi Suomen suurlähetystöön Tallinnaan.

Mart Meri on koulutukseltaan viron kielen filologi ja valmistunut Tarton yliopistosta. Hän on työskennellyt Viron äidinkielen seuran tutkimussihteerinä sekä Keel ja Kirjandus -aikakausjulkaisun päätoimittajana ja toiminut kolmesti kansanedustajana Viron parlamentissa.

Mart Meri

Eesti Instituutin ja Mart Meren tiet yhtyivät vuonna 2007. Vuosina 2007–2011 Meri toimi instituutin johtajana, ja siitä lähtien hän on yhtäjaksoisesti kuulunut myös instituutin johtokuntaan. Viron ja Suomen suhteiden välittäjänä Meri on työkennellyt pitkään: 1990-luvun alussa hän toimi suomalaisen sivistystä ja kulttuuria edistävän Viro-säätiön edustajana Virossa, vuodesta 2016 Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön hallintoneuvoston puheenjohtajana sekä vuodesta 2019 lähtien Suomen Viron-instituutin säätiön hallituksen jäsenenä.

Mart Meri: ”’Höyrylaiva lähestyy Euroopan mannerta.’ Näin aloittaa Tatu Vaaskivi vuonna 1937 ensimmäisen matkakirjeensä Virosta. Suomalainen määritteli Viro-näkökulmansa neljällä sanalla. Näkökulmastaan hän piti kiinni kaikissa Viro-aiheisissa kirjoituksissaan riippumatta siitä, kuvailiko hän junan ikkunasta avautuvia maisemia, kahvipöytäkeskusteluja eurooppalaisesta kulttuurista, kukkaloistoa Tarton puistoissa vai Viroon rantautuvia maailmanhistorian laineita.

Selkeää näkökulmaa edellyttävät myös Eesti Instituutin päämäärät Suomessa. Instituutin tavoitteena Suomessa on tuoda esille sitä, mikä on Virolle luonteenomaista ja luontevaa ja samalla tehdä tämä viesti suomalaiselle niin helposti vastaanotettavaksi, että se synnyttää uutuuden herättämän uteliaisuuden tai tarjoaa tuttuja ja tunnistettavia elementtejä.”

Projektipäällikkönä Viro-instituutissa jatkaa tapahtumatuottaja Lissu Kirves. Hänellä on taidehallinnon maisterikoulutus Sibelius-Akatemiasta, mitä kautta hän on ollut vaihto-oppilaana Tallinnassa Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa. Lissulla on työkokemusta tapahtumatuotannosta mm. Art goes Kapakka -festivaalin vastaavana tuottajana, Music Finlandin kanssa tehdyistä projekteista ja festivaalityöntekijänä mm. Flow- ja Provinssi -festivaalienparissa.

Lissu Kirves: Viro-instituutilla on hieno mahdollisuus olla viestimässä suomalaisille nyky-Viron tapahtumista, kulttuurista ja yhteiskunnasta. Viro-instituutti edustaa sitä, mitä tapahtuu nyt ja on mukana siinä, mitä tulee tapahtumaan huomenna.  Kuva: Timo Kirkkala.

Lissusta on tärkeää, että virolainen kulttuuri tavoittaisi eri asioista kiinnostuneet ja eri-ikäiset suomalaiset niin kirjallisuuden, elokuvan, teatterin kuin musiikinkin aloilla. Suomalaislukijat ovat ottaneet Viro-instituutin oman Nippernaati-antologiasarjan omakseen ja päässeet sen kautta tutustumaan uusimpaan virolaiseen kirjallisuuteen. Kuluvan kevään poikkeusoloissa myös Viro-instituutti joutui nopeasti luomaan uusia kulttuurista kertomisen muotoja. Lissun tehtävänä oli tuottaa virolaisen musiikin soittolistoja laidasta laitaan: taidemusiikin klassikoista aina elektroniseen nykymusiikkiin.

Viro-instituutti eli Eesti Instituutin Suomen-edustusto on toiminut Helsingissä jo 25 vuotta. Viimeiset kymmenen vuotta sen tilat ovat sijainneet Suvilahdessa Eesti Maja – Viro-keskuksessa.

Uudis eesti keeles: https://estinst.ee/mart-meri-asub-juhtima-eesti-instituudi-soome-esindust/