Varsinais-Suomen Runoviikko

Virolaisia runoilijoita Varsinais-Suomen Runoviikolla

Kirjallisuus

Varsinais-Suomen Runoviikko järjestetään tänä vuonna Turussa 5.-14.11. Festivaalin teemana on Runo ja lava. Virolaista runoutta päästään kuulemaan heti 5. 11. avajaisklubilla sekä lauantaina 13.11. Runoajelun noustessa Barker-teatterin lavalle.

Avajaisklubilla esiintyvät Piret Põldver ja Kalju Kruusa sekä Leena Sainio, Hanna Syrjämäki, Kristian Blomberg, Pauli Tapio, Virpi Vairinen ja Henriikka Tavi. Kruusa on julkaissut kahdeksan runoteosta ja tullut tunnetuksi myös kääntäjänä ja Japanin kulttuurin tuntijana. Põldverin esikoiskokoelma Alati nii järsku ilmestyi vuonna 2020 ja oli ehdolla Betti Alver -palkinnon sekä Kultuurkapitalin vuosipalkinnon saajaksi. Hänet tunnetaan myös kirjallisuuskriitikkona ja tutkijana.
Avajaisklubi perjantaina 5.11. klo 19-22, Bar Ö, Linnankatu 7. Vapaa pääsy.

RUNOAJELU-KIERTUE ON SIIRTYNYT TULEVAISUUTEEN! Runoajelu tuo Turkuun Sveta Grigorjevan Virosta, Madara Gruntmanen Latviasta ja Susinukke Kosolan Suomesta. Grigorjeva on julkaissut kaksi runokokoelmaa, kes kardab sveta grigorjevat? (2013) ja american beauty (2018). Hän on myös koreografi ja tanssija. Runoajelu on monikielinen kiertävä runofestivaali, jonka tarkoitus on edistää runouden leviämistä kielten ja valtioiden rajojen yli ja läpi. Käännösrunouteen keskittyvä kiertävä festivaali toimii Suomessa, Virossa ja Latviassa. Kaikki Runoajelun esiintymiset ovat monikielisiä, eli runoja luetaan sekä alkuperäiskielellä että esiintymispaikan kielellä, tässä tapauksessa suomeksi, käännettyinä. Vuonna 2021 sen yhteistyökumppaneita ovat Rozentāls-seura, Viro-instituutti, Eesti Kultuurkapital, Suomen Viron-instituutti, Hullunud Tartu ja Latvian Literature.
Runo ja lava, 2. osa. Lauantaina 13.11. klo 18-22, Barker-teatteri. Raunistulantie 25 H, Turku. RUNOAJELUN OSUUS SIIRTYY TULEVAISUUTEEN.

Viro-instituutti tukee molempia yllämainittuja tapahtumia.