Dokumenttielokuvanäytös Coming Home Soon

TI 17.9.2019 KLO 18 EESTI MAJA, LOUNGE 2. KRS SÖRNÄISTEN RANTATIE 22, SUVILAHTI, HELSINKI

Elokuva, Tapahtumia

Historiadokumentti Coming Home Soon – The Refugee Children of Geislingen (2018) kertoo virolaisista, jotka pakenivat kotimaastaan lapsina vuonna 1944 ja päätyivät pakolaisleirille Etelä-Saksan Geislingeniin. Elokuva on ohjaaja Helga Meritsin viides dokumenttiteos, ja hänen aiempien teostensa tavoin sekin kertoo ihmisistä, jotka sota repi juuriltaan.

Mitä tarkoittaa jättää läheiset, kaikki ihmiset ja koko siihenastinen elämä taakseen, koska syttyy sota ja oma perhe on vaarassa? Dokumenttiohjaaja Helga Merits kertoo niiden tuhansien virolaispakolaisten vaiheista, jotka paettuaan Virosta vuonna 1944 päätyivät pakolaisleirille Saksaan Geislingeniin, jonne muodostui eräänlainen pikku Viro kouluineen, verstaineen, posteineen, sairaaloineen, sanomalehtineen, teattereineen, orkestereineen ja kuoroineen. Näiden virolaisten selviytymistaistelu, olosuhteiden selättäminen ja myönteisen tulevaisuudenuskon luominen sisältää yhtymäkohtia Euroopan nykyiseen pakolaiskriisiin antaen kuitenkin samalla toivoa paremmasta huomisesta.

Helga Meritsin isä oli virolaispakolainen, joka päätyi toisen maailmansodan jälkeen Hollantiin, jäi sinne ja perusti perheen. Helga inspiroitui isänsä virolaisista juurista ja historiasta niin paljon, että teki ensimmäisen dokumenttielokuvansa Kallis Paul vuonna 2007. Sen jälkeen häneltä on ilmestynyt neljä Viro-aiheista dokumenttia ja ne kaikki ovat merkittävästi lisänneet Viron ja virolaisten historian tuntemusta.  

Elokuva on englanninkielinen, se on valmistunut vuonna 2018 ja sen kesto on 52 minuuuttia. Elokuva esitetään Eesti Maja – Viro-keskuksen 2. kerroksen lounge-tilassa toimistotasoisella tekniikalla. Loungessa on tilaa n. 25:lle.

Huom! Coming Home Soon esitetään samana päivänä ti 17.9. klo 17.30 alkaen myös Tampereella Metso-kirjastossa. Lue lisää: https://www.facebook.com/events/2405317393048603/

Traileri: https://vimeo.com/232458270

Elokuvan sivut: https://geislingen.estdocs.com/

Tue elokuvan levitystä ja tekstitysten teettämistä eri kielille. Osta DVD tai ohjaa tukesi Paypalin kautta: https://geislingen.estdocs.com/support/