Kirjailijatapaamisessa Jaak Jõerüüt

Kirjailijatapaamisessa Jaak Jõerüüt

PE 23.11. KLO 17.30 EESTI MAJA - VIRO-KESKUS SÖRNÄISTEN RANTATIE 22, SUVILAHTI, HELSINKI

Tapahtumia

Aikamatka kauas 1980–90-luvuille. Viron entinen Suomen-suurlähettiläs Jaak Jõerüüt kertoo diplomaattivuosistaan.

Tammikuussa 1993 Jaak Jõerüüt meni töihin Viron ulkoministeriöön. Siitä lähtien hän oli suurlähettiläänä neljä vuotta Suomessa ja neljä vuotta Italiassa, lisäksi vielä Maltalla ja Kyproksella, YK:ssa New Yorkissa, Latviassa ja Ruotsissa. Komennusten välillä Jõerüüt työskenteli ulkoministeriössä Tallinnassa protokollapäällikkönä ja vanhempana tarkastajana sekä toimi puolustusministerinä 2004–2005. Työt Viron valtion palveluksessa kestivät neljännesvuosisadan.

Hänen kirjansa Viron lähettiläänä Suomessa ja muissa maissa perustuu muistikuviin. Se kertoo henkilökohtaisista kokemuksista, miten ihminen ryhtyy historiallisten käänteiden pakottamana yhtäkkiä diplomaatiksi ja mitkä ovat hänen tunteensa, mietteensä ja näkymänsä.

***

Tilaisuuden avaa Viro-instituutin toiminnanjohtaja Sanna Immanen.

Sen jälkeen käyttää puheenvuoron historioitsija, tietokirjailija ja kustantaja Jari P. Havia, joka kertoo Suomi–Viro-seurasta. Yhdistys täyttäisi 30 vuotta ja se toimi aikanaan puhtaasti poliittisin tavoittein tukeakseen Viron valtiollista itsenäistymistä. Havialta itseltään on juuri ilmestynyt teos Meidän Viro – Suomalaisten kokemuksia ja toimintaa 1960–1990-luvuilta.

Illan pääesiintyjä diplomaatti ja kirjailija Jaak Jõerüüt pääsee ääneen avauspuheenvuorojen jälkeen.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!