Kääntäjä Hannu Oittinen

Lähtekää Lahteen osa 2 – Miksi Lahteen 15.–18.6.?

Sanna Immanen

Kirjallisuus, PerinnekulttuuriJätä kommenttisi

Lahdessa pidetään VII Suomalais-ugrilaista maailmankongressia ensi viikolla. Kongressi järjestetään neljän vuoden välein. Vuonna 2004 se esimerkiksi oli Tallinnassa.

Mietin, että joku konkari osaa varmaan kansantajuisella tavalla perustella, miksi suomensukuisten kokoontumiset ovat tärkeitä. Kysyinkin palkitulta suomentajamestarilta Hannu Oittiselta, miksi Lahteen kannattaa lähteä ja miksi hän menee sinne itse.

Hannu Oittinen: ”Taisi Koskela sanoa Tuntemattomassa, että minä kun olen ollut ennenkin… Olin nimittäin Andres Heinapuun armosta seuraamassa maailmankongressia Tallinnassa 2004. Kyllä sen mielellään uudelleen kokee. Ennen kaikkea se on hieno mahdollisuus tavata tuttuja sieltä ja täältä. Varsinkin sieltä.

Tällä kertaa kiinnostaa myös valmiiksi kriittinen suhtautuminen itse kongressiin. Ennakkojutuissa on jopa ihmetelty kongressin tarpeellisuutta ja tuloksellisuutta yleensä: miksi kongressi pitää järjestää, jos ylevät periaatteet eivät sitten johdakaan käytännön tuloksiin. Juuri tämänkertaisen yleisteeman, eli kestävän kehityksen, pitäisi nimenomaan näkyä käytännössä ja pian, oli sitten kysymys öljynporauksen ja alkuperäiskansojen suhteesta tai kongressin erään teemaistunnon aiheesta, kaksi- ja monikielisyydestä. Siitä on syytä kysyä, tarkoittaako se joillekin delegaateille sittenkin ja orwellmaisesti vain yksikielisyyttä, kuten Neuvostoliitossa.

Alkukeväästä keksin omalta osaltani, että Lahtihan on oiva paikka julkistaa suomennokseni hankkeessa, johon olin tuolloin jo ryhtynyt. Eli kysymys on Jaak Prozesin teoksesta Onko Putin vepsäläinen? Ehkä asia saa pian lisävalaistusta, niin että Venäjän lähetystö pääsee jyrkästi kieltämään moiset spekulaatiot.

Hauskaa on sekin, että tällä kertaa on syntymässä jonkinlainen varjokongressi. Sitä pidetään ainakin torstaina 16. kesäkuuta Lahden torilla sekä illemmalla ja illan mittaan ravintola Torvessa. Ohjelmassa runoutta, musiikkia ja Prozesin kirjan toiset julkkarit Helsingin Suvilahden tiistaisen tapahtuman jälkeen. Itse aion käydä myös pääkallopaikalla Sibeliustalossa bongaamassa muutaman presidentin ja tutkailemassa tunnelmia.”

Painavaa asiaa ja mielenkiintoista kulttuuriohjelmaa. Hyviä syitä. Ennen kuin lähdette Lahteen, ilmestyy vielä tämän kongressikirjoitussarjan kolmas osa.

Jätä kommenttisi