Edward von Lõngus "King of the Hill"

(R)estart Reality: digikatutaidetta Pasilassa

14.–20.8.2017 Pasila, Helsinki

Tapahtumia

Virolaisen Edward von Lõnguksen persoonalliset, perivirolaiset hahmot matkaavat 100-vuotiaasta Virosta ja 100 vuoden takaa nyt eri puolille Eurooppaa. Pian heihin saa tutustua Pasilassa, Helsingin virallisessa katutaidekaupunginosassa!

100-vuotias Viro ei ole mikään väsähtänyt vanhus, vaan tuorein silmin tulevaisuuteen tähyävä uudistusmielinen maa. Viro viettää syntymäpäiväänsä kaupungeissa eri puolilla Eurooppaa katutaiteen ja digiteknologian symbiooseilla. Katutaide ja digiteknologia yhdessä tarjoavat synttärivieraille todellisia ahaa-elämyksiä ilmaistessaan kautta Viron historian vallalla ollutta, maalle tyypillistä elämänmyönteistä, reipasta ryhtymisen meininkiä ja kekseliäisyyttä niin infoteknologiassa kuin muillakin elämän alueilla.

Digikatutaiteessa luodaan siltaa menneen ja tulevan välille herättämällä eloon vanhojen valokuvien persoonalliset, perivirolaiset hahmot. Näitä aidossa koossa olevia tyyppejä tupsahtelee sinne tänne Eurooppaan – he ovat muuten elämänsä ensimmäisellä ulkomaanmatkalla. Historiasta luoksemme seikkailleet hahmot ovat ajalleen tyypillisessä vaatetuksessa, mutta tutkivat tarkkaavaisina elämää ja ihmisiä ympärillään. Ja jokaisella heistä on tarina kerrottavanaan – omaperäinen sellainen, kuten virolaisille sopii. Hahmot sijoittuvat katukuvaan ensi näkemältä tarkkailijan asemassa, mutta he tutustuvat mielellään nykyihmisiin näiden älylaitteiden välityksellä. Sähköinen säkkipilliduo Ats#Pets jammaa Pariisissa, Kivikuningas Lembit lepuuttaa jalkojaan Kööpenhaminassa, omatekemänsä teleportaatiokojeen vian vuoksi Englannin välittäjäpalvelimelle nollien ja ykkösten sekaan kiinni jumittuneet keksijät Miina ja Enn ilmestyvät Berliiniin jne.

Helsingissä Pasila on julistettu viralliseksi katutaidekaupunginosaksi, ja sen toteutusta koordinoi kaupunkitaiteeseen erikoistunut yhdistys Helsinki Urban Art. Ensimmäinen suuri maalaussessio Itä-Pasilassa järjestetään 14.–20.8.2017. Tapahtuman pääyhteistyökumppani on EU-maiden kulttuuri-instituuttien verkosto EUNIC Finland, jonka avustuksella paikalle tuodaan katutaiteilijoita useista Euroopan maista.

100 vuotta täyttävä ja EU:n puheenjohtajana paraikaa toimiva Viro puolestaan vie Edward von Lõnguksen maalaamia katutaidelahjoja Euroopan kaupunkeihin. Viro tuo lahjansa Pasilaan elokuussa 2017. Viron ja Helsingin katutaidehankkeet siis kohtaavat elokuussa Pasilassa.

Järjestäjät: NOAR, EV100, Helsinki Urban Art, EUNIC Finland, Viro-instituutti.

Tämä tapahtuma on Viron EU-puheenjohtajuuden ja Viron tasavallan 100-vuotisjuhlan virallista ohjelmaa.