Stencibility-festivaali tuo Tarton katutaidetta Pasilaan

Virolaisen katutaiteen näyttely Pasilassa 10.9.-10.10.2020

Ajankohtaista, Näyttelyt, Tapahtumia

Pasilan katutaidenäyttely tuo esille virolaista katutaidetta Helsinkiin 10.9.-10.10. Tapahtumassa esitellään sekä uusia katutaideteoksia, että virolaista katutaidetta galleriassa.

Katutaiteilija työskentelemässä sinisen teoksen kanssa.
Katutaidetyöskentelyä. Kuva: Ruudu Rahumaru

Tarton maine virolaisen katutaiteen pääkaupunkina sai alkunsa yli kymmenen vuotta sitten, kun Berliinin katutaiteesta vaikuttuneet paikalliset nuoret alkoivat esitellä omia töitään kaupungilla. Innostus katutaiteen tekemiseen oli levinnyt myös muiden paikallisten pariin ja pian Tartoon muodostui tiivis katutaideyhteisö. 10-vuotias Stencibility-festivaali on kehittynyt paikallisesta tapahtumasta kansainväliseksi toimijaksi, painottaen vapauden, luovuuden ja vastuun sanomaa. Vaikka usein katutaidetta tehdään ilman lupaa, taiteilijalla on vastuu valita sopivia kohteita, aiheita ja tekniikoita tehdessä töitään.

Katutaideteos Tartossa.
Katutaiteilija KAIROn teos Tartossa.

Pasilan näyttely kertoo tarinaa pienestä Robin Hoodsin kylästä, jossa rikotaan lakia taiteen tuomiseksi kaduille, jotta ympäristömme voisi olla merkityksellisempi ja persoonallisempi. Näyttelyssä korostuu ajatus vastuun ottamisesta; sen sijaan että odotamme toisten tekevän tarvittavia muutoksia ympäristössämme, on mahdollista tehdä niitä myös itse. Julkinen tila kuuluu kaikille.

Tartton katutaide pääsee paitsi gallerian seinille, myös Itä-Pasilan kaduille, kun näyttelyyn osallistuvat taiteilijat k2arte, Stiina Leek sekä GUTFACE tulevat tekemään taidetta alueelle. k2arte on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka käyttää monipuolisesti eri tekniikoita ja inspiroituu 70-luvun sci-fi-taiteesta, animesta, sarjakuvista ja luonnosta. Freelancer-taiteilijana työskentelevä Stiina Leek on nuori ja hurjapäinen tekijä, jonka työnjäljen tunnistaa paksuista ja aaltoilevista graaffisista linjoista sekä tuijotuksesta, jota ei voi olla huomaamatta. GUTFACE on pröystäilemätön taiteilija. Taiteenteon lisäksi hän on kiinnostunut mytologiasta, symboleista sekä maailman historiasta.

Taiteilijoiden työskentelyä voi seurata heidän Instagram-tileiltään:
@k2rte, @stina.leek ja @ingmar.jarve

Pasilan kaupunkitaidekeskuksessa järjestetään avajaisviikon aikana paljon näyttelyyn liittyvää ohjelmaa. Drink & Draw -iltana päästään yhdessä piirtämään. Tarratyöpajassa jokaisella on mahollisuus luoda ihka ensimmäinen oma liimattava katutaidetarra. Tarroja saa tulla tekemään vaikka koko perheen voimin. Työpajassa on paikalla opettaja sekä kaikki tarvittavat välineet tarrojen tekoon.

Huutokaupassa puolestaan kutsumme kaikki katutaiteen ystävät tukemaan taiteilijoita ja hankkimaan ainutlaatuisia taideteoksia sekä virolaisilta että suomalaisilta taiteiliojoilta. Koska huutokauppa on haluttu pitää mahdollisimman helposti lähestyttävänä, teosten hinnat lähtevät 1 ja 100 eurosta. Huutokauppaan osallistuvat virolaiset taiteilijat KAIRO, GUTFACE, k2rte, Stina Leek ja müra2000 sekä suomalaiset taiteilijat Acton, Jukka Peltosaari, Plan B, Poppamaija ja Taneli Stenberg. Kaikki huutokaupan taideteokset ovat nähtävissä osoitteessa tartustreetart.com/en/auction

Lue lisää ja osallistu Facebookissa tapahtumaan tästä!

Näyttely: 10.9.-10.10., to-pe klo 12-18 ja la klo 13-16
Avajaiset
: 9.9. klo 18-21
Tarratyöpaja: to 10.9. klo 18-20
Drink & Draw Friday (osana festivaalia tapahtuma, jossa taiteilijat pääsevät piirtämään): pe 11.9. klo 18
Katutaidehuutokauppa (jossa kaupataan nuorten katutaitelijoiden töitä): 12.9. klo 18
Osoite: Pasilan kaupunkitaidekeskus, Kasöörinkatu 3 lh 4, 00520 Helsinki

Viro-instituutti Suomessa ja Viro-instituutin ystävät ry ovat tapahtuman yhteistyökumppaneita.