Tarton yliopiston idealaboratorion kuva

Toimittajien tutustumismatka Viron korkeakouluihin

Sanna Immanen

Ajankohtaista

Viro-instituutti on jo monen vuoden ajan ollut toteuttajana koulutuksen kansainvälistymistä edistävän virolaisen Archimedes-säätiön hankkeessa “Study in Estonian edustaja Suomessa”. Hankkeen puitteissa on muun muassa järjestetty toimittajille ja bloggaajille tutustumismatkoja korkeakouluihin. Mitä mielenkiintoista niillä matkoilla sitten on nähty?

Esimerkiksi Mummo bloggaa antoi uudenlaisia matkavinkkejä kirjoituksssaan Älyllisestä ilmapiiristä Tallinnassa.

Tallinnan teknillisessä yliopistossa olemme esimerkiksi kiertäneet Mustamäen kampuksella ja nähneet innovaatiokeskus Mektoryn, mutta myös sellaisia insinööritieteiden ja yritysyhteistyön kehityshankkeita kuin itseohjautuva auto. Yle kirjoitti aiheesta otsikolla Robottibussit huristavat pian Euroopan kaduilla – Tallinna ja Helsinki ovat eturintamassa ilman kuljettajaa liikkuvien ajoneuvojen kehityksessä.

Tallinnan yliopistolla opiskellaan elokuva-alaa, ja oppilaitoksella onkin siihen erinomaiset tilat. Elokuva- ja crossmedia-ala houkuttelee paljon kansainvälisiä opiskelijoita, mutta Tallinnan yliopisto on vahva myös humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä sekä Viron opettajankoulutuksessa.

Lisäksi Tallinnassa toimivat taidekorkeakoulut Viron taideakatemia ja Viron teatteri- ja musiikkiakatemia sekä yksityinen korkeakoulu Estonian Business School. Viron taideakatemialla on aivan upouudet, hienot tilat, joita tutustumismatkoilla on käyty katsomassa eksklusiivisesti jo rakennusvaiheessakin.

Viron taideakatemian päärakennus tekeillä keväällä 2018. Ensimmäisenä toimittajaryhmänä pääsimme tutustumaan upeisiin tiloihin, jotka avattiin kolmen kuukauden kuluttua tämän kuvan ottamisesta. Kuva: Sanna Immanen.

Estonian Business School opettaa kansainvälistä kauppatiedettä sekä Tallinnassa että toimipisteellään Helsingin Ruoholahdessa. Suomalaisopiskelijat kiittelevät oppilaitoksen hands on -asennetta ja henkilökohtaista ohjausta. Myös joustavat moduulit mahdollistava muunkinlaisen elämänrytmin kuin tavallisen päiväopiskelun. Moni EBS:n suomalainen opiskelija on koko opintojensa ajan puoliksi työelämässä.

Tartto tunnetaan nimenomaan yliopisto- ja opiskelijakaupunkina, ja siellä tutustumiskohteita ovat Tarton yliopisto ja Viron maatalousyliopisto. Molemmissa on reilusti suomalaisia opiskelijoita, jotka opiskelevat lääkäreiksi ja eläinlääkäreiksi. Yliopistojen kiertomatkoilla on tavattu paljon Tallinnan ja Tarton suomalaisia opiskelijoita. Tekniikka & Talous -lehti teki jutun opiskelijakaveruksista Anssista ja Laurista: Edulliset elinkustannukset vetävät suomalaisopiskelijoita Viroon.

Tarton yliopistolla hallinnoidaan maan geenipankkia, johon olemme opastetulla kierroksella tutustuneet. Mutta olemmepa käyneet myös mm. Tõraveressa yliopiston observatoriolla, robotiikan laitoksella ja älykaupunkiin tutustumassa Ahhaa-tiedekeskuskessa yliopiston tutkijoiden johdolla.

Geenipankin jäädytetyistä näytteistä saa hienoja tieteiskuvia. Kuva: Sanna Immanen.

Sekä Tallinnassa että Tartossa on myös paljon muuta nähtävää – olemme tsekanneet Telliskiven Tallinnassa ja katutaiteen Tartossa ja katselleet kaupunkikuvaa opiskelijanäkökulmasta, mistä kirjoitti Taajuusmedia otsikolla Muutakin kuin viinarallia – Viro opiskelumaana.