Kuvassa Tallinnan yliopiston luentosali

Venlan pääaine on viro – Tallinnan yliopistossa

Helen Pohl

Varia

Venla Rantanen (23) on kotoisin Pälkäneeltä Pirkanmaalta. Vuonna 2014 hän muutti Viroon työskennelläkseen aupairina saksalaisessa perheessä. Työvuoden aikana hän löysi mielenkiintoisen opintokokonaisuuden Tallinnan yliopistosta, haki opiskelemaan ja pääsi sisään. Venla valitsi virolaisen yliopiston, koska tarjolla olevat opinnot kiinnostivat ja hän sai tiedon opiskelupaikastaan jo maaliskuussa, joten hän ei edes hakenut suomalaisiin korkeakouluihin. Viron kielen ja kulttuurin ohjelman Venla valitsi sillä perusteella, että se mahdollistaa humanististen aineiden laaja-alaisen opiskelun. Vironkielisen koulutuksen hän valitsi, koska se mahdollisti laajat viron kielen opinnot.

Kuvassa suomalainen Venla Rantanen

Opiskelijan kielitaito karttuu nopeasti

Suomesta lähtiessään hän ei osannut viroa juuri ollenkaan, mutta se ei haitannut, koska aupairina hän puhui englantia. Yliopistoon mennessä hänellä oli korkeamman keskitason B2-taso suoritettuna, ja se oli riittävä, vaikka alku olikin Venlan mielestä hankala. Kielitaito karttuu opiskellessa kuitenkin nopeasti.

Venlan mukaan opettajat ovat Tallinnan yliopistossa tosi mukavia ja asiantuntevia. Vaikka yliopistolla on jonkun verran hallinnollisia ongelmia opetussuunnitelmien muuttumisen takia, pieni yliopisto mahdollistaa joustavuuden. Venlan mielestä yliopiston kampus on kiva ja moderni, ja ruokalan aamiaismahdollisuutta hän kertoo suorastaan rakastavansa. Hän on vähän pettynyt siihen, että Tallinnassa opiskelijaelämää on vain kansainvälisille opiskelijoille. Venla on löytänyt Virossa sekä suomalaisia että virolaisia ystäviä. Ja nyt jo puolitoista vuotta hän on seurustellut virolaisen pojan kanssa.

Vapaa-aikana Venla opettaa suomea virolaisille ja viroa suomalaisille, sekä vetää Tallinnan suomalaista kielikoulua, eli kuten hän itse sanoo: ”Leikitän ja laulatan virolaista ja kansainvälistä koulua käyviä suomalaisia lapsia.” Venla harrastaa myös teatteria ja syksyllä hän haluaisi kokeilla virolaista kansantanssia.

Maisteriopinnot Suomessa, oma yritys Virossa

Kandidaatin tutkinnon jälkeen hän aikoo suorittaa suomen kielen maisterintutkinnon Suomessa. Opettajaksi valmistuttuaan hän haluaisi pyörittää omaa yritystä mahdollisesti Virossa. Venlalla on jo nyt Virossa oma yritys, jonka kautta hän antaa kielikursseja. Yrityksen perustaminen Virossa on Venlan mielestä hyvin helppoa. Myös akateeminen ura kiinnostaa Venlaa.

Venlan mielestä Virossa on kiva asua, vaikkei kulttuurieroiltakaan voi tietty täysin välttyä. ”Suomesta ei saa kamapalleja! On myös kiva, että elokuvaliput ovat edullisia.” Vaikka alussa oli vähän vaikea sopeutua virolaiseen yhteyskuntaan, Venla löysi nopeasti samanhenkisiä ihmisiä, mistä oli suuri apu. Koti-ikävä iskee kyllä aika usein, kun sisaruksia ja muita sukulaisia näkee niin vähän, mutta kun hän on ollut muutaman päivän kotona, on kiva palata takaisin Tallinnaan. Hän korostaa, että ystävien ja harrastusten löytäminen on sopeutumisessa kaikkein tärkeintä.

Opiskelija, älä jää Suomi-kuplaan!

Venla suosittelee suomalaisille Virossa opiskelemista. Hänestä Virossa on kiva opiskella ja mahdollisuus kansainvälisyyteen on myös olemassa. ”Jos tulette tänne, älkää jääkö Suomi-kuplaan! Virossa ja virolaisissa on paljon kaikkea kivaa!” Venla lisää.

Kuvassa virolainen Helen Pohl