kuvituskuva

Viro-instituutin soittolista # 2 esittelee meriaiheisia lauluja

Ajankohtaista, Musiikki

Tänä keväänä nautitaan Viro-instituutin koostamista soittolistoista. Tällä kertaa makustellaan meriaiheista musiikkia.

Tutustu meriaiheiseen youtube-listaamme tästä!

Virossa vietettiin vuonna 2016 merikulttuurin teemavuotta. Sen tarkoituksena oli antaa arvoa Viron merihistorialle, huomioida mereen liittyviä perinteitä ja näyttää, miten meri on tarkoittanut virolaisille sekä työtä, ruokaa, kulttuuria, sivistystä että tapakulttuuria.

Yksi meriteemavuoden ohjelmanumeroista oli suosituimpien meriaiheisten laulujen valinta. Kaksitoista kansan lempilaulua saatiin järjestykseen yleisöäänestyksellä ja esitettiin heinäkuisessa gaalakonsertissa Tallinnan meripäivillä. Soittolistamme YouTube-poiminnoissa käydään mainitussa gaalakonsertissa, mutta kuullaan myös paljon muita versioita.

Aloitamme 12 kappaleen listan häntäpäästä eli esittelemme laulut jaetuilta sijoilta 7.–12. Ehdoton parhaimmisto eli 1.–6. esitellään kakkososassa piakkoin.

7.–12. Kihnu neiu (kansanlaulu)

Kihnun saaren tyttöä on merimiehellä ikävä (ja Afrikan tyttöä myös). Jos rahat loppuvat, niin myydään vaikka housut jalasta – jotenkin sitä aina selvitään. Antaa laineiden lyödä.

7.–12. Jää jumalaga Mann (kansanlaulu)

Jää hyvästi tyttö! Ehta merimiesrallatus.

7.–12. Miki merehädas (Georg Malmstén / J. Remmelgas)

Vanha kunnon Mikki Hiiri merihädässä. Vironkieliset sanat on laatinut Jüri Remmelgas, soittolistamme levytys on vuodelta 1939. Pelkäävätköhän kaikki virolaiset lapset meripeikkoa? Virolaisessa versiossa Mikkiä ei muuten pelasta Suomen joutsen, vaan nuoret kotkat (kansalliskaarti Kaitseliitin poikajärjestö on nimeltään Noorkotkad).

7.–12. Tüdruk (A. Uustulnd)

Merimies uneksii tytöstään, kun yö saapuu satamaan. Klassikko.

7.–12. Mõtisklus (G. Podelski / H. Karmo)

Elokuvamusiikkia vuodelta 1959. Georg Ots laulaa, kertosäe on filosofinen: ”Jokaiseen hetkeen kätkeytyy hyvää ja huonoa / siellä missä tie päättyy, se myös alkaa / meri pyyhkii rannalta jäljet / mutta sieluun jäljet jäävät.”

7.–12. Abruka valss (S. Tuulik) 

Abrukan valssi on oodi Saarenmaan eteläpuolella sijaitsevalla pikku saarelle. Siellä on kaikki hyvin ja se pysyy kotina, vaikka elämä kuljettaisi kauas.