Kuvituskuva

Instituutin soittolistat tuovat kevääseen virolaista musiikkia

Ajankohtaista

Tulevan kevään aikana nautitaan Viro-instituutin koostamista soittolistoista. Tulossa on mm. meriaiheinen soittolista, toki folk, jazz ja pop -listat, vierailijoiden koostamia listauksia ja Georg Ots -teemalista. Voit ehdottaa meille kiinnostavaa teemaa sähköpostitse info@viro-instituutti.fi

Ensimmäiseksi lähdetään liikenteeseen Euroviisuista!

kuvituskuva

Vaikka tämä kevät on erikoinen ja Eurovision laulukilpailutkin jäävät mittelemättä, me vilkaisemme silti kevään kunniaksi Euroviisujen historiaan. Aloitamme ensimmäisestä viidestä vuodesta eli vuosista 1993-1998. Listan on koonnut ja kuratoinut Viro-instituutin Suomen toimiston toiminnanjohtaja Sanna Immanen.

Tutustu ensimmäiseen Euroviisu-soittolistaan tästä!

Viro osallistui vuonna 1993 viisujen esikarsintaan, jossa olivat mukana myös Bosnia-Herzegovina, Kroatia, Unkari, Romania, Slovenia ja Slovakia – kaikki maita, jotka eivät olleet vielä koskaan osallistuneet Eurovision laulukilpailuun itsenäisesti. Irlannissa pidettyyn loppukilpailuun saakka Jaanika Sillamaan esittämä Muretut meelt ja südametuld ei päässyt. Loppukilpailun voitti isäntämaa Irlanti, Suomesta mukana oli Katri Helena kappaleella Tule luo (sijoitus 17./25).

Paljon paremmin ei jostain syystä mennyt vuonna 1994, kun Silvi Vraitin esittämä Nagu merelaine jäi viimeistä edelliseksi. Silloin säännöt olivat sellaiset, etteivät hännänhuiput päässeet seuraavan vuoden kilpailuun, joten Viro ei osallistunut vuonna 1995. Niin kuin ei myöskään Suomi, jonka CatCatin Bye Bye Baby (22./25) pudotti vuoden 1995 kilpailusta. Viisut voitti taas Irlanti. 

Vuonna 1996 Viro menestyi huikean hyvin, kun Maarja-Liis Ilus ja Ivo Linna duetoivat viidennelle sijalle laululla Kaelakee hääl. Kilpailu sijoista 3.–6. oli hyvin tiukka, kolmostilasta Viron erotti lopulta vain kuusi pistettä. Kappaleesta suomenkielisen version ovat muuten tehneet Annika Eklund ja Rami Välimäki, sanoitus on Turkka Malin. Kokonaiskilpailun voitti taas Irlanti. Suomea edusti Jasmine kappaleella Niin kaunis on taivas. Se jäi televisioidun loppukilpailun viimeiseksi, mikä oli kahdeksas kerta Suomelle. Toki Jasminen esitys sai myös yhdet täydet pisteet – Virolta.

Maarja-Liis Ilus palasi edustamaan Viroa vuonna 1997 kappaleella Keelatud maa, joka oli maan oman karsinnan ylivoimainen voittaja. Eikä sijoitus ollut hullumpi – kahdeksas. Täydet pisteet Viro sai Ranskalta. Voittajaksi tuli Englannin Katrina and the Waves laulullaan Love Shine a Light. Suomi joutui edellisvuoden kehnon menestyksen takia huilaamaan.

Vuonna 1998 Koit Toome ponnisti Birminghamissa sijalle 12. laululla Mere lapsed. Viron esikarsinnassa Toomen voitto oli yllätys ja ratkesi asiantuntijaraadin viimeisen edustajan äänellä. Hieno biisi! Kokonaiskilpailun voiton vei Israelin Dana International kappaleellaan Diva. Suomen edustajan Edean laulu Aava sijoitti 15:nneksi. 

Lisää virolaisen musiikin soittolistoja tulossa karanteenikevään ratoksi pian!

#viroinstituutinsoittolista