Kuvituskuva

Viro-instituutin soittolista #3: samettisen ihanaa indie- ja kansanmusiikkia

Ajankohtaista, Musiikki

Viro-instituutin soittolistat -sarjassa esitellään kevään aikana virolaista musiikkia. Tällä listalla suljetaan silmät, mennään läpi huokoisten tunnelmien, pehmeiden maisemien ja tunteita nostattavien melodioiden.

Vuorossa on samettisen ihana virolainen indiemusiikki, ripauksella kansanmusiikkia. Indie juontaa juurensa sanasta independent ja alkuperäisessä tarkoituksessaan merkitsee itsenäisesti tuotettua ja julkaistua musiikkia. Nykyään indiellä tarkoitetaan enemmänkin valtavirran ulkopuolella kulkemista, vaihtoehtoisuutta. Vaihtoehtoisuus tällä kyseisellä soittolistalla ei tarkoita tuntemattomuutta, sillä mukana on Viron tunnetuimpia artisteja. Vaihtoehtoisuus näkyykin enemmän toteutuksessa, ilmaisussa ja sen vapaudessa. Tässä kyseisessä listassa se on vielä rajattu kappaleisiin, jotka vievät mukanaa pehmeyteen, äänien kerroksiin ja metsiin.

Suomessa saatetaan ihmetellä kansanmusiikin ja indien tuomista samalle listalle. Virossa tämä ei ole ihmeellistä, sillä sen lisäksi että musiikkipiirit ovat pienemmät, kansanmusiikin kunnioitus on vahva kaikilla musiikkityyleillä ja vaikutteita otetaan genrestä huolimatta luonnosta ja lähihistoriasta.

Spotify-listaa pääset kuuntelemaan alta tai tästä linkistä.

Mick Pedaja

Mick Pedaja on Raplasta kotoisin oleva muusikko ja säveltäjä, jonka sooloura lähti käyntiin 2014 julkaistulla albumilla nimeltä Ärgake (herätkää). 2016 julkaistu albumi Hingake/Breathe palkittiin vuoden parhaana indie/alternative albumina Estonian Music Awardseissa ja uusin julkaisu Avaimus on vuodelta 2018. Pedajan läheinen suhde luontoon kuultaa läpi eksentrisistä kappaleista. Hänen musiikkiaan voi kuulla myös SUMRA-yhtyeen tuotannossa ja mm. viime syksynä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla mukana olleessa Skandinaavia Vaikus -elokuvassa.

Vaiko Eplik

Vaiko Eplik on julkaissut 12 albumia, joista viimeisin Sireleis tuli ulos viime vuonna. Alunperin Eliit-nimellä musiikkia tehnyt Eplik julkaisee musiikkinsa itsenäisesti ja kuuluu Viron indiekentän kunnioitetumpiin ja kunnianhimoisimpiin muusikoihin ja säveltäjiin. Oman tuotantonsa lisäksi hän on tehnyt musiikkia mm. virolaisen poptähti Lennan levylle sekä Edgar Valterin piirustuksiin perustuvalle animaatiolle “Suur maalritöö“.

Tintura

Tintura sekoittaa virolaista akustista kansanmusiikkia ja erilaisia elektronisen musiikin biittejä ja tyylejä keskenään. Yhtye kertoo luovansa äänimaisemansa Viron ja maailman kansanmusiikkien tulkinnasta. Tinturaan kuuluvat Karoliina Kreintaal (vokaalit, viulu, 3-kielinen viulu ja virolainen sitra-soitin), Lauri Täht (samplerit, efektit) ja Taavet Niller (basso ja vokaalit).

Miljardid

Miljardid on neljän tunnetun virolaismuusikon vaihtoehtomusiikkiyhtye: Marten Kuningas, Raul Ojamaa, Peedu Kass ja Kristjan Kallas. Miljardid julkaisi ensimmäisen albuminsa “Kunagi Läänes” 2017 ja osallistui mm. Viron Euroviisukarsintaan Eesti Laul vuonna 2018. Säveltäjä-muusikko Marten Kuningaksen aiempaan soolotuotantoonkin kannattaa perehtyä!

Erki Pärnoja

Erki Pärnoja on multi-instrumentalisti ja säveltäjä, joka tunnetaan myös Ewert and the Two Dragons -yhtyeen kitaristina. Vuonna 2015 Pärnoja julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa “Himmelbjerget” ja 2017 tuli “Efterglow“. Pärnojan musiikkivideo kappaleesta Efterglow palkittiin 2017 ensimmäisillä Estonian Music Awardseilla. Helmikuussa hän julkaisi uusimman albuminsa “Leva“. Jos nämä kappaleet lämmittävät mieltä ja korvaa, tutustu myös Pärnojan kansainväliseen yhtyeeseen nimeltä Mainekk.

Maarja Nuut

Maarja Nuut on laulaja, viulisti, elektroninen artisti, säveltäjä ja yksi kansainvälisesti tunnetuimmista virolaisista muusikoista. Nuut on tunnettu uteliaana säveltäjänä, joka on ammentanut musiikkiinsa vaikutteita klassisen koulutuksensa lisäksi mm. virolaisista ääni- ja tanssiarkistoista, etnomusikologisesta tutkimuksesta, hindustanilaisesta klassisesta musiikista ja elektronisen musiikin maailmasta. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa, nimeltään “Soolo” julkaistiin 2013. Viimeisin albumi “Muunduja” tuli ulos 2018.

Mari Kalkun

Mari Kalkun on yksi Viron menestyneimmistä kansanmuusikoista. Võrulaismuusikko Kalkunin instrumentti on kantele ja hän ammentaa musiikkiinsa voimakkaasti vaikutteita kansanperinteistä. Ensimmäisestä albumistaan Öö Tulõk (2007) pitäen Mari Kalkun on julkaissut viisi albumia Virossa, Euroopassa ja Japanissa. Vastikään Tampereella World Music Expo WOMEXissa esiintyneen Kalkunin uusin albumi “Ilmamõtsan” (2017) on noussut esille laajalti maailmanmusiikin kentällä.

Argo Vals

Argo Vals on säveltäjä, kitaristi ja live-elektroniikka-artisti. Argo on julkaissut kolme sooloalbumia: Tsihcier 2012, Nokturn 2015 ja uusin “In Loving Memory Of” on julkaistu tänä vuonna. Kyseistä levyä ei voi vielä kuunnella Spotifyssa, mutta bandcampista se jo löytyy! Argon musiikki on pitkälti instrumentaalista leikkiä erilaisten äänien, maisemien ja rytmien kanssa. Argo on säveltänyt paljon musiikkia myös tanssi- ja teatteriesityksille. Soolouransa lisäksi Argo tekee musiikkia myös ValsPetti, Aigar Vals ja Karl Petti Band -yhtyeiden kanssa.

Pastacas

Pastacas on multi-instrumentalisti, joka luo omaperäisiä äänimaisemia mm. kitaran, huilun, mandoliinien ja loopien yhdistelmällä. Pastacasin kuulas ääni, nokkelat kappaleet ja omaperäiset sanoitukset ovat hurmanneet Viron ja Suomen lisäksi ympäri maailmaa. Pastacas, eli Ramo Teder, tunnetaan myös Puuluup-duosta, jossa yhdessä Marko Veissonin kanssa soittavat perinnesoitin hiiukannelta (Suomessa paremmin tunnettu jouhikkona). Soittolistalla oleva kappale on tehty yhdessä japanilaisen Tenniscoats -duon kanssa.