Kuvituskuva

Viro-instituutin soittolista # 5: Meriaiheiset laulut vol 2

Ajankohtaista, Musiikki

Tänä keväänä nautitaan Viro-instituutin koostamista soittolistoista. Tällä kertaa jatketaan meriaiheisella musiikilla.

Tutustu meriaiheiseen youtube-listaamme nro. 2 tästä!

Virossa vietettiin vuonna 2016 merikulttuurin teemavuotta. Sen tarkoituksena oli antaa arvoa Viron merihistorialle, huomioida mereen liittyviä perinteitä ja näyttää, miten meri on tarkoittanut virolaisille sekä työtä, ruokaa, kulttuuria, sivistystä että tapakulttuuria.

Yksi meriteemavuoden ohjelmanumeroista oli suosituimpien meriaiheisten laulujen valinta. Kaksitoista kansan lempilaulua saatiin järjestykseen yleisöäänestyksellä ja esitettiin heinäkuisessa gaalakonsertissa Tallinnan meripäivillä. Soittolistamme YouTube-poiminnoissa käydään mainitussa gaalakonsertissa, mutta kuullaan myös paljon muita versioita.

Edellinen meriaiheinen soittolista esitteli laulut sijoilta 7.–12., joten nyt on vuorossa ehdoton parhaimmisto eli sijat kuudennesta ensimmäiseen (jännityksen säilyttämiseksi mennään nousevassa järjestyksessä).

Kuuntele soittolistaa tästä!

6. Vana madrus (kansansävel / J. Tätte)

Vanha matruusi, olkoonkin että parkkiintunut ja harvahampainen, herättää kunnioitusta maakravuissa. Hänen silmissään on se palo, joka monelta puuttuu. Kapakassa otetaan (joka kertosäkeen lopussa) niiden kunniaksi, jotka nyt ovat merellä!

5. Ei meelest läe mul iial (Ü. Vinter / E. Vetemaa)

Ei mielestäin lähde milloinkaan on elokuvamusiikkia vuodelta 1968 (elokuvasta Mehed ei nuta – Miehet eivät itke). Nuori Jüri Makarov keinui aalloilla ja lauloi Le Havren kuumista öistä, mutta koska elokuvaan tuli laulua vain lyhyt pätkä, siinä ei paljon enempää sanoja ollutkaan. Kun selvisi, että laulu on valikoitunut merikulttuurivuoden suosikkien joukkoon, alkuperäinen sanoittaja Enn Vetemaa täydensi sitä niin, että se voitiin esittää Tallinnan meripäivien gaalakonsertissa normaalipituisena kappaleena.

4. Laev tõstis purjed (G. Ernesaks / E. Tammlaan)

Laiva nosti purjeet öisessä vuonossa. Merimies pyörittää ruoria ikävöiden kotiaan ja tyttöään. Laulu on peräisin Vanemuine-teatterin näytelmästä vuodelta 1954. Ah!

3. Mere pidu (V. Köster)

Meren juhlista lauletaan – meri pitää silloin juhliaan, kun tyrskyaallot murtuvat rantaan. Jokainen virolainen pääsee taatusti kertosäkeeseen mukaan: ”Meri on, meri jääb, meri olema peab!” Lauluemo Virve-Elfriide Kösterin eli Kihnun Virven laulusta on erityisen suositun tehnyt Kukerpillid-yhtyeen versio.

2. Majakene mere ääres (Ü. Vinter / E. Vetemaa)

Pieni talo meren rannassa tunnetaan myös nimellä Kun meri on hylkeenharmaa. Se on jäänyt soimaan supersuositusta elokuvasta Täällä ollaan! (Siin me oleme! 1978). Kun meri on harmaa, on niin hyvä ajatella, että jossain rantahietikolla odottaa pieni talo.

1. Tuulevaiksel ööl (J. Tätte)

Viron suosituin meriaiheinen laulu on Tuulevaiksel ööl eli suomeksi vaikkapa Tuuletonna yönä. Sävel ja sanat ovat Jaan Tätten kynästä. Tätte on näytelmäkirjailija, näyttelijä, ohjaaja ja laulaja. Tuuleton yö julkaistiin Tätten levyllä Tulemine (2009). Se oli vuoden 2009 tanssijuhlien tunnussävel. Silloin sen esittivät duettona Marko Matvere ja Liisi Koikson ja sellaisena se on tainnut iskostua mieleen jokaiselle, joka on saattanut kuulla Virossa musiikkia vuonna 2009. Tuuleton yö oli vuoden radiohitti ja seuraavana kesänä järjestettiin vielä samanniminen konserttikiertue.

Laulussa on kaksi ikävöivää yksinpuhelua – toinen laivallaan rannikkoa kohti seilaavan merimiehen ja toinen rannassa horisonttiin tähyilevän naisen. Kertosäe sulattaa kaksi kaipausta dialogiksi: tahdon sulle jo huudahtaa, vielä ja vielä ja vielä – tuuli käy pohjoisesta, nyt on minun vuoroni, myrskytä sinun sydämessäsi. Erityisen hieno riimi on tuo ”tuule suund on nord, nüüd on minu kord”. Antaa ärrän päristä, siinä on tukahdutettua voimaa!

Meri, koti-ikävä, kaipaus ja rakkaus. Eipä tälle laululle voi muuta ennustaa kuin pitkää ikää siellä, missä virolaiset laulavat.