Viro näkyy ja kuuluu Lahden Runomaratonilla

15.-17.6. LAHTI

Tapahtumia

Lahden Runomaratonilla 15.–17.6. juhlitaan 100-vuotiasta Viroa.

Perjantaina 15.6. klo 19 Viro 100: M&D-runoesitys
Teatteri Vanha Juko (Rautatienkatu 13)

Virolaisen runoilijan Hasso Krullin runoeepokseen perustuva esitys, jossa kohtaavat virolainen nykyruno ja improvisoitu musiikki. Kaksiosainen teos kuvaa maailman tuhoa vedenpaisumukseen ja uuden synnyttämistä sen jälkeen. Teoksen on ohjannut Jukka “Hyde” Hytti, joka nähdään teoksessa Meterinä. Demeteriä esittää Ilona Korhonen. Sävellyksestä ja puhallinsoittimista vastaa Hepa Halme, laulusta ja tuubasta Taito Hoffrén. Markus Ketola soittaa lyömäsoittimia ja vastaa sämpläyksestä.

Hasso Krull. Kuva Jüri Dubov

Hasso Krull. Kuva Jüri Dubov

Väliajan jälkeen vierailijoina runoilija Hasso Krull ja Meter & Demeterin suomentaja, Suomen Viron-instituutin johtaja Anu Laitila. Haastattelijana Heidi Iivari.

Liput 25 € / 15 €. Lippuvaraukset osoitteesta toimisto@runomaraton.com

Lauantaina 16.6. klo 13.30 Viro 100: Sinne minne – runoja ja säveliä sillan kummastakin päästä
Vaahterasalissa

Kai Aareleid (Viro), Silja Järventausta (Suomi) ja Heidi Iivari (Suomi) esittävät runojaan pianisti Marge Loikin (Viro) säestämänä. Esitys pääasiassa suomeksi. Musiikki soi ilman kielirajoja.

Tarttolaissyntyisen kirjailijan Kai Aareleidin, Tartossa asuvan suomalaisen (lava)runoilijan Heidi Iivarin ja Helsingissä asuvan runoilijan Silja Järventaustan on alkanut alkuvuonna heidän esiinnyttyään Tarslämm-lavarunokilpailussa Tartossa sekä runosalonki-illassa EESTI–SOOME 200: Silmapiirid, juured, linnad, sillad. Runosalonki-ilta Tartossa sai niin hyvän vastaanoton, että taiteilijat päättivät viedä esityksensä myös Suomenlahden toiselle puolelle.

Liput koko päivälle (klo 10–17) 10 € / 5 €. Lippuvaraukset osoitteesta toimisto@runomaraton.com

Lauantaina 16.6. klo 18–21 Runomaraton Goes Green Grass
Pikku-Vesku

Pikku-Veskun puistossa ilta jatkuu musiikin ja runojen merkeissä. Mukana mm. brasilialainen nykyrunoilija Wilmar Silva jazzyhtye Djangomanian kanssa sekä virolais-suomalaisen runosalongin runoilijat Heidi Iivari, Kai Aareleid ja pianisti Marge Loik.