Kuva: Toomas Dettenborn

Konsertissa: Tunnelmallinen Tuulikki ja hurmaava harmonikka

Sanna Immanen

Musiikki

Tuulikki Bartosik Trio esiintyi toukokuussa Viro-instituutin konserttisarjassa Virolainen musiikki soi, jossa on tänä vuonna vahva etnopainotus. Keväisenä iltana Helsingin Musiikkitalon klubilla koettiin musiikin magiaa parhaimmillaan.

Tuulikki Bartosik tekee uutta musiikki vanhoista skandinaavisista ja ugrilaisista aineksista. Inspiraationsa hän ammentaa juuriltaan Etelä-Viron Võrumaalta, mutta yhteistyöprojektit kuljettavat häntä ympäri maailmaa.

Kuva: Toomas Dettenborn

Tuulikki Bartosik Trio_09.05.2018_Helsingin Musiikkitalon klubi

Tuulikki Bartosikin viimeaikaisia esiintymisiä ovat olleet
– Viro 100 -juhlakonsertti Tallinnassa Kristjan Järvin ja ERSOn kanssa;
– Estival 2018:n avajaiskonsertti Tukholmassa;
– Berliinissä Kristjan Järvin ja Konzerthausorkesterin kanssa sekä oman Estonian Folk Chamber Orchestran kanssa;
– Glasgow’ssa Accordionessen kanssa: Bartosikin perustama kvintetti kantaesitti hänen teoksensa ”Setting Sail for Freedom” viidelle harmonikalle – aiheena virolaisen pakolaisveneen matka Amerikkaan, purjehdus vapauteen; BBC Scotland nauhoitti esiintymisen;
– ensimmäinen soolokiertue Japanissa lokakuussa 2017.
Kuva: Toomas Dettenborn

Tuulikki Bartosik Trio 09.05.2018 Helsingin Musiikkitalon klubi. Kuva: Toomas Dettenborn

Tuulikki Bartosik on ollut Virossa ehdolla parhaan kansanmuusikon ja albumin kategorioissa 2014–2016, hänet on palkittu etelävirolaisen kulttuurin vaalimisesta vuonna 2016 sekä Viron kulttuurirahaston kannustepalkinnolla Elä ja loista vuonna 2017.

Viime vuodet Tuulikki on tosiaan kiertänyt paljon. Sosiaalinen media heijastelee ahkeraa matkustamista, lukemattomia konsertteja. Maisemat vaihtuvat, kuvissa vilahtaa usein jotain punaista – saappaat, mekko, huulipuna – ja näkyy soittamisen ilo.

Tuulikki Bartosik on lumoava esiintyjä, hänen konserttinsa ovat intensiivisiä. Hän spiikkaa kappaleet sisään, mutta musiikki on instrumentaalista. Silti kuulija uppoutuu tarinoihin, oikeastaan kertoo kuunnellessaan omia tarinoitaan itselleen. Kun soittovuorossa on vaikkapa Tuulikin ystävälleen säveltämä häälaulu, musiikki kantaa kuulijan jo ensi sävelien myötä oman ystävän häihin vuosien taakse, niihin maagisiin hetkiin, joissa pitkät, hektiset järjestelyt tiivistyivät yhteen kesäiseen tuokioon ja läsnäolijat valtasi yhteinen toivo hyvästä huomisesta.

Tuulikki Bartosikin musiikki onkin kuin tie tunnelmallisiin, vaikuttaviin, tärkeisiin hetkiin. Konserttia kuunnellessa, ennalta annettujen sanoitusten häiritsemättä, kuuntelija matkustaa maailmoihinsa, katselemaan oman elämänsä videoklippejä ja pysäytyskuvia vuosien takaa.

Tuulikki Bartosik, Villu Talsi (mandoliini) ja Timo Alakotila (piano) soittavat niin hienosti yhdessä, että luulisi heidän keikkailevan yhtyeenä jatkuvasti. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole, vaan Tuulikki esiintyy heidän kanssaan säännöllisen epäsäännöllisesti sekä lisäksi monissa, monissa muissa kokoonpanoissa.

Villu Talsi, Tuulikki Bartosik ja TImo Alakotila. Kuva: Toomas Dettenborn

Tuulikki Bartosik Trio_09.05.2018_Helsingin Musiikkitalon klubi. Kuva: Toomas Dettenborn

Toukokuussa Tuulikki Bartosik edustaa Viroa EBUn Euroradio Folk Festivalilla 2018 Moskovassa. Lokakuussa hän suuntaan jälleen Japaniin, missä suurella Viro 100 –kiertueella esiintyvät hänen lisäkseen myös Mari Kalkun ja Trad. Attack. Ensi syksynä on luvassa myös oma soolokiertue Englannissa.