Kuvassa virolaisrunoilija Sveta Grigorjeva

Viro-ohjelma Turun kirjamessuilla

PE 30.9. – SU 2.10.2016 Turun Messukeskus Messukentänkatu 9, Turku

Tapahtumia

Turun kansainvälisillä kirjamessuilla on tänä vuonna runsaasti Viro-aiheista ohjelmaa. Viro-instituutti esittelee tuoretta Nippernaati 2 -kirjallisuusantologiaan ja tuo messuille useita virolaiskirjailijoita, mm. Mart Kivastik, Jüri Kolk, Sveta Grigorjeva ja Kaur Riismaa.

Kirjamessuille rakentuu myös koko Viron yhteinen maaosasto, jossa Viro-instituutin lisäksi ovat mukana Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura, Turun Tuglas-seura, Varsinais-Suomen Viro-keskus ja Viron suurlähetystö. Tervetuloa kirja- ja levyostoksille sekä kuuntelemaan-tapaamaan virolaiskirjailijoita ja suomentajia!

Agricola-lava pe 30.9.

16.35-16.55 REIN RAUD: TÄYDELLISEN LAUSEEN KUOLEMA. Neuvostoliiton romahtamisen aikoina Tallinnaan, Helsinkiin, Leningradiin ja Tukholmaan sijoittuva tarina ratkoo ihmissuhdesotkuja epäluottamuksen, poliittisen jännityksen, toivojen ja pelkojen ilmapiirissä. Täydellisen lauseen kuoleman suomentanut Hannu Oittinen sai tämän vuoden maaliskuussa Viron kulttuurirahaston kääntäjäpalkinnon mm. vuonna 2015 suomeksi ilmestyneen Rein Raudin romaanin Rekonstruktio perusteella. Rein Raudia ja suomentaja Hannu Oittista haastattelee kirjailija Sirpa Kähkönen. Järjestäjänä Viron suurlähetystö.

16.55-17.20 UUTTA VIROLAISKIRJALLISUUTTA: Virolaisen nykykirjallisuuden antologia NIPPERNAATI 2! Mitä mielenkiintoista Viron kirjallisuudessa on meneillään? Keskustelemassa runoilija-prosaisti Jüri Kolk ja prosaisti Mart Kivastik, haastattelijana suomentaja ja Nippernaati-antologian päätoimittaja Sanna Immanen. Järjestäjänä Viro-instituutti.

Runohuone pe 30.9.

13.45-14.15 Virolaisen nykykirjallisuuden antologia NIPPERNAATI 2: Runohuoneessa räiskähtelevät meitä juuri tässä ja nyt koskettavaa ”ajallista” taidetta – ei siis ajatonta taidetta – metsästävä Sveta Grigorjeva sekä armoitettu lausuja ja aika velikulta Kaur Riismaa. Järjestäjänä Viro-instituutti.

14.15-14.45 Runoilija TRIIN SOOMETS sekä kääntäjät ANNIINA LJOKKOI ja VARJA AROLA: OLEMISEN OMPELET. Triin Soomets (s. 1969) on Viron merkittävimpiä ja lahjakkaimpia nykyrunoilijoita. Hänen runojaan on julkaistu suomeksi useassa eri antologiassa ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa omana kirjanaan! Soometsin runoissa on kulttuurirajat ylittävää elämänfilosofiaa ja tunteita, jotka panevat kuulijan kurkistamaan sisälleen. Järjestäjänä Suomen Viro-yhdistysten liitto.

Suuri auditorio la 1.10.

15.00-15.35 RAKASTETUT –kirjailijakohtaamisia! ANDRUS KIVIRÄHK ja HELI LAAKSONEN: Koiranne alkaa kohta kukkia. Viron suosituimman lastenkirjailijan Andrus Kivirähkin “Kaka ja kevad” -kirja on vihdoin ilmestynyt suomeksi! Kivirähkin hykerryttävillä, nasevilla ja absurdeilla tarinoilla ja hahmoilla on nyt runoilija Heli Laaksosen suomentamina mahdollisuus nousta myös suomalaisten suosikeiksi. Järjestäjänä Tuglas-seura.