Viro Turun kirjamessuilla 2018

Viro teemana Turun kirjamessuilla

5.-7.10.2018 Turun messukeskus Turku

Kirjallisuus, Tapahtumia

Turun Kirjamessujen teemana on 100-vuotisjuhlavuottaan viettävä Viro.

Turun Messukeskuksessa 5.–7.10.2018 nähdään maan nykykirjailijoita laajalta rintamalta. Mukana ovat esimerkiksi Kai Aarelaid, Paavo Matsin, Valdur Mikita, Jaak Jõerüüt ja Andrei Ivanov. Viro-teemakokonaisuuden suunnittelussa on mukana Jenni Haukio.

−Lähihistoria näkyy vahvasti Viron kirjallisuudessa, työstetään auki niitä kohtia, joissa ennen on ollut hiljaisuus, vaikeneminen. Mutta käsitellään myös virolaisuuden syviä juuria. Huomion arvoista on, että Virossa kirjoitetaan ja julkaistaan todella paljon. Siellä on syntynyt ihan uusi, suomalaisille vielä melko tuntematon kirjailijasukupolvi – ja he ovat nyt esillä Turun Kirjamessuilla, kertoo Suomen Viro-instituutin toiminnanjohtaja Sanna Immanen.

Viro-aiheisia keskusteluja kuullaan kolmena päivänä kolmisenkymmentä. Kauno- ja tietokirjallisuuden lisäksi messuilla on mukana suosittua Viro-aiheista matkakirjallisuutta. Maan lastenkirjallisuutta taas on suomennettu melko vähän, mutta nyt on uusia käännöksiä, jotka pääsevät esille Turun Kirjamessuilla.

Viro huomioi messujen lapsikävijät – lastenalueen valtaa haapsalulainen Iloni Imedemaa. Lapsille järjestetään mm. työpajapuuhaa. Oheisohjelmassa eri puolilla Turkua on luvassa mm. näyttelyitä, suomalais-virolaista karaokea, lavarunoutta.

Ohjelma ja lava-ajat julkistetaan syyskuun alussa.

Viron omalla maaosastolla A-hallissa ovat Viro-instituutti Suomessa, Viron Suomen-suurlähetystö, Tuglas-seura ja Suomen Viro-yhdistysten liitto sekä Turun Tuglas-seura ja Varsinais-Suomen Viro-keskus.