Ystävien elokuvaillassa Rodeo – Viron villit vuodet

PE 23.2. KLO 18 Eesti Maja - Viro-keskus Sörnäisten rantatie 22 (rakennus 1, C-rappu), Suvilahti, Helsinki

Tapahtumia

Tervetuloa Viro-instituutin ystäväksi!

Viro-instituutin ystävät ry:n elokuvaillassa nähdään upouusi dokumenttielokuva Rodeo – Viron villit vuodet, joka sai ensi-iltansa vasta DocPoint-festivaaleilla tammikuussa. Koska Ystävät ovat olleet tukemassa elokuvan valmistumista, se saadaan tuoreeltaan ilmaisnäytökseen Eesti Majaan Viron itsenäisyyspäivän aattoiltana. Tule leffaan sekä tutustumaan Ystävien toimintaan ja liittymään mukaan!

Elokuussa 1991 Viro vapautui yli viidenkymmenen vuoden miehityksestä. Kun vuonna 1992 pidettiin ensimmäiset neuvostoajan jälkeiset vapaat vaalit, joukko hädin tuskin kolmekymppisiä poliittisia noviiseja löysi itsensä hämmennyksekseen maan johdosta. Pääministerin pallille päätyi 32-vuotias Mart Laar – koska jonkun oli sekin homma otettava.

Kiur Aarman ja Raimo Jõerandin elokuva Rodeo – Viron villit vuodet kertoo loikasta sosialismista kapitalismiin. Se oli niin valtaisa, että Laar sai pian vastaansa kattiloita paukuttavat kiukkuiset mummot. Kaupassa oli nyt banaaneja ja sukkahousuja, mutta kansalla ei ollut rahaa. Kaiken aikaa maassa oli vielä 40 000 venäläistä sotilasta.

Elokuva kuvaa hengästyttävästi kahta hullua vuotta. Kekseliäästi käytetty arkistomateriaali yhdistyy tuoreisiin haastatteluihin, jotka tuovat koko kuvaan ainutlaatuista perspektiiviä.

Monumentaaliset poliittiset muutokset, maanpuolustukselliset käänteet ja Viron ällistystä herättäneen taloudellisen nousun alkuhetket käydään elokuvassa läpi herkullisten anekdoottien ja analyysien kautta. Vankeuden jälkeen jaloilleen nousevassa Virossa kukaan ei tiennyt, mitä tehdä ja miten toimia, joten poliittisen strategian osia saattoivat yhtä hyvin laatia nuoret kaverukset – Finnairin oksennuspusseihin.