Nainen kirjoittaa

Tervetuloa Viro-instituutin kulttuuriblogiin

Grete Ahtola

VariaJätä kommenttisi

Tervetuloa Viro-instituutin suomenkieliseen kulttuuriblogiin, joka tarjoaa teille, rakkaat lukijat, mielenkiintoisia juttuja Viroon liittyvistä aiheista – kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Tiesittekö, että Suomessa toimiva Viro-instituutti on ensimmäinen ulkomaille perustettu Viron kulttuuriedustusto? Presidentti Lennart Meri avasi sen Helsinkiin yli kaksikymmentä vuotta sitten.

Tärkeintä toimintaamme oli silloin ja on edelleen tarjota kaikille Virosta kiinnostuneille ja Viron kanssa yhteistyötä tekeville parasta, mitä kulttuurissamme on. Instituutti tuo Suomeen virolaista teatteria, elokuvaa, musiikkia ja taidetta, järjestää näyttelyitä, kirjallisuusiltoja ja muita kulttuuritapahtumia. Varsinkin nyt, kun maidemme 100-vuotisjuhlat ovat ovella, on tiedossa monia kulttuuriprojekteja, joiden avulla voimme kertoa suomalaisille ja erityisesti Suomessa asuville nuorille Viron 100-vuotiaan itsenäisyyden tarinaa.

Instituutin tehtävänä ei kuitenkaan ole ainoastaan kulttuuritapahtumien järjestäminen, vaan laajemmin suomalais-virolaisten kulttuurisuhteiden edistäminen ja vaaliminen. Viro on kyllä pieni, mutta sillä on paljon annettavaa. Virolaisessa kulttuurissa on outoa, kiehtovaa syvyyttä, joka on kestänyt huolimatta valtiollisesta tilanteesta tai maailman myllerryksistä. Lisäksi Virossa on totuttu ajattelemaan, että myös (taloudellisesti) vaikeina aikoina voi syntyä tärkeitä ja hyviä asioita pienellä tiimillä ja pienellä budjetilla, kunhan idea on hyvä ja tekemisen taustalla on intohimoa. Toivottavasti tästä blogista kehittyy juuri sellainen juttujen maailma, jonka kirjoitukset puhuttelevat Viron-ystäviä ja herättävät myös laajemmin kiinnostusta.

Jaamme blogissa kulttuurisuosituksia Viro-tapahtumiin sekä Suomessa että Virossa, annamme hyviä lukuvinkkejä, keskustelemme kulttuurieroista, viron kielestä, pohdimme elämää ja ilmiöitä ympärillämme ja katsomme myös tulevaisuuteen. Blogi antaa meille mahdollisuuden reagoida mielenkiintoisiin ilmiöihin ja tapahtumiin spontaanisti ja joustavasti. Ystävänä ja apuna meillä on Viro-instituutin ylläpitämä viron- ja englanninkielinen kulttuuriblogi kultuur.info/blogi/, jossa on julkaistu jo yli 150 kulttuuri-aiheista kirjoitusta.

Blogivastaavana toimii kääntäjä ja Suomen Viro-yhdistysten liiton hallituksen puheenjohtaja Sanna Immanen, joka valitsee ja toimittaa blogimme kirjoitukset. Jos joku teistä haluaisi itse kirjoittaa tai ehdottaa aihetta, olkaa vaan rohkeasti yhteydessä Sannaan – kaikki ehdotukset otetaan kiitollisin mielin vastaan.

Jätä kommenttisi