Peipsi-järvi

Yhteinen horisonttimme -näyttely Huittisissa

1.–30.4.2016 Huittisten pääkirjasto Lauttakylänkatu 26

Tapahtumia

Yhteinen horisonttimme kertoo Virossa Peipsijärven rannalla sijaitsevasta Kallasten pikkukaupungista. Näyttelyn työt on kuvannut Helsingin kaupungin Kulttuuriareena Glorian valokuvaryhmä Pekka Punkarin (Kamera-lehti) johdolla: Katrin Kuusik, Leena Louhivuori, Ari Matinmikko, Pekka Mönttinen sekä Nicklas Nyman.

Kallasten perustivat alueelle 1700-luvulla tulleet vanhauskoiset venäläiset. Valtaosa asukkaista on edelleen venäjänkielisiä ja vanhauskoisia. Asutus on keskittynyt Peipsijärven suuntaisten kolmen kadun varteen. Elämä Peipsin rannalla pyörii paljolti kalastuksen ympärillä. Kalastus on yhteinen harrastus ja elinkeino rajan molemmin puolin. Kala syödään tuoreena tai säilötään ja kuljetetaan myyntiin Viroon, Suomeen ja muuallekin Eurooppaan. Myös paikalliset sipulit, suolakurkut, hunaja ja yrtit ovat kuuluisia Virossa ja kaikkien haluamia. Elokuussa järjestettävät kala- ja sipulimarkkinat ovatkin paikkakunnan suurin tapahtuma.

Valokuvaryhmä osallistui Kallasten kaupungin elämään keväällä 2014, kun jääkalastus karakateilla oli vilkkaimmillaan. Kuvausreissusta syntyi hieno näyttely, jonka työt kuvaavat paikallista arkkitehtuuria, ruokakulttuuria ja upeata luontoa. Yhteinen horisonttimme -näyttely koristi myös Milanon EXPOssa Viron paviljongin seiniä elokuusta lokakuuhun 2015.

Viro-instituutti järjestää näyttelykiertueen yhteistyössä Metropolia AMK:n ZIP-hankkeen ja Suomen Viro-yhdistysten liiton kanssa.