Kuvituskuva

Viro-instituutin soittolista #7: haitarimusiikkia kansalle

Ajankohtaista, Musiikki

Tänään vietetään kansainvälistä harmonikka- eli haitarimusiikin päivää. Tässäpä oiva katsaus virolaiseen haitarimusiikkiin siis.

Pääset youtube-listaan tästä!

Listalla on tarjolla myös videolinkki Tuulikki Bartosikin tämän illan livekeikalle!

Juhan Uppin

Juhan Uppin on monipuolinen haitaristi ja muiden virolaisten perinnesoitinten asiantuntija. Hän soittaa ns. Teppo-haitaria eli Võru-tyylin haitaria, joka on võrumaalaisen August Teppon kehittämä soitin.

RÜÜT

RÜÜT on uudenlaista kansanmusiikin äänimaailmaa etsivä ja esittelevä kokoonpano, jonka musiikissa kohtaavat näyttelijän, jazzmuusikon ja kahden virolaisen haitaristin näkemykset.

Riffarrica

Riffarrica on kokeneiden kansanmuusikoiden Kulno Malvan ja Kristjan Priksin duo. Yhtye pyrkii tekemään omien sanojensa mukaan “tuhtia ja maskuliinista” musiikkia, pohjaten ikiaikaisiin runolauluihin.

Tuulikki Bartosik

Tuulikki Bartosik on yksi Viron tunnetuimmista artisteista ja on kiertänyt ympäri maailmaa esittämässä raikasta ja innovatiivista haitarimusiikkiaan. Inspiraation musiikilleen Tuulikki saa kotiseudustaan Võrusta.

Maimu Jõgeda

Maimu Jõgedan juuret ja perinnemusiikin sekä -kulttuurin tuntemus tulevat Etelä-Virosta. Maimun musiikissa yhdistyvät ymmärrys kansanmusiikkiin, klassisen musiikin ja jazzin opinnot sekä rakkaus indiemusiikkiin.

Tiit Kalluste

Tiit Kalluste on jazz-haitaristi ja säveltäjä, jonka omintakeinen tyyli ja virtuoottinen improvisaatiotyöskentely tunnetaan ympäri maailmaa. Hänen tyylinsä on muokannut käsitystä virolaisesta haitarimusiikista ja Kalluste opettaakin sekä Viron musiikki- ja teatteriakatemialla että Georg Ots musiikkikoulussa.

Liis Lutsoja & Jaak Lutsoja

Jaak Lutsoja on yksi Viron parhaimmista harmonikansoittajista ja teknisesti loistava improvisoija, joka tunnetaan hyvin myös maailmalla. Videolla esiintyy hänen kanssaan tyttärensä Liis Lutsoja, joka on myös Viron menestyneimpiä viulisteja.