kuvituskuva

Viro-instituutin soittolistat #6: Viron jazz-palkintojen voittajat 2020

Ajankohtaista, Musiikki

Viro-instituutin soittolistat tuovat virolaista musiikkia kevääseen. Kuudes koonti esittelee Viron jazz-palkintojen tuoreet voittajat. Toivotamme samalla myös hyvää vappua kaikille!

Sunnuntaina 26.4. palkittiin virolaisen jazzin parhaimmistoa. Palkitsemassa olivat Viron jazz-liitto ja Jazzkaar-festivaali yhteistyössä Eesti Autorite Ühingu, Eesti Päevaleht, Viru Keskus, JURA ja Telliskiven luova kaupunki. Voittajat valittiin yleisöäänestyksen ja tuomariäänien yhteistuloksella.

Spotify-listaa pääset kuuntelemaan tästä linkistä tai alta.

Vuoden jazz-muusikko: Joel Remmel

Vuoden jazz-muusikon tittelin vei pianisti Joel Remmel, jonka ryhmä Joel Remmel Trio on julkaissut yhdeksän vuoden aikana neljä kriitikoiden ylistämää studioalbumia.

Nuori jazz-lahjakkuus: Marianne Leibur

Marianne Leibur on solisti, viulusti ja lauluntekijä, joka julkaisi vuoden 2019 lopussa debyyttialbuminsa Marianne Leibur & Ansambel. Leibur opiskelee Viron teatteri- ja musiikkiakatemian jazz-osastolla.

Jazz-promoottori: TUJA / Tugendijazz -festivaali

Viron vanhin jazzmusiikin festivaali TUJA / Tugendijazz tuo yhteen nuoria jazz-lahjakkuuksia Virosta ja muualta Euroopasta. Festivaali pyrkii kannustamaan nuoria jazz-muusikoita toteuttamaan omia ideoitaan kansainvälisessä yhteistyössä, esittämään uusia teoksiaan yleisölle ja tarjoaa työkaluja omien projektien edistämiseksi.

Tutustu festivaalin tämän vuoden esiintyjiin tästä!

Vuoden jazz-kokoonpano: Kadri Voorand ja Mihkel Mälgand

Vuoden kokoonpanon veivät Kardi Voorand ja Mihkel Mälgand yhteisalbumilla In duo with Mihkel Mälgand. Molemmat artistit ovat saaneet aikanaan myös vuoden jazz-muusikon tittelit ja muodostavat nyt duon, jonka muusiikki pohjautuu äänelle, bassolle ja pianolle. Kappaleissa sekoittuvat runous, improvisaatio ja elektroniset efektit.

Vuoden jazz-säveltäjä: Mingo Rajandi

Mingo Rajandi on säveltäjä, kontrabasisti, useiden yhteiden taiteellinen johtaja ja tunnettu useista poikkitaiteellisista projekteistaan. Viimeisimpiä Rajandin töitä ovat Arvo Pärtin päiväksi tilattu näyttämöteos Creating Gods, Toronton Viron musiikkiviikoilla kantaesityksensä saanut teos Trees Talk ja maailman parhaimmistoon kuuluvan fagotinsoittaja Martin Kuuskmannin kanssa Eesti Draamateaterille toteutettu esitys Konstrabass. Rajandi johtaa myös omalla nimellään kulkevaa kvintettiä, jonka ensimmäisen studioalbumin nauhoitukset on saatu valmiiksi.

Tekstien lähde ja lisätietoa jazz-palkinnoista.