Viro Turun kirjamessuilla

6.–8.10.2017 Turun Messu- ja Kongressikeskus Messukentänkatu 9-13, Turku

Tapahtumia

Suomen parhaaksi messutapahtumaksi valittu Turun kirjamessut ja Turun ruoka- ja viinimessut järjestetään taas 6.-8. lokakuuta. Kirjamessujen teema on juhlavuottaan viettävä Suomi, mutta Viro on vahvasti esillä. Uuteen virolaiseen kirjallisuuteen voi tutustua sekä Viro-osastolla että messujen virallisessa ohjelmassa. Tänä syksynä kirjamessuilla käsitellään runsaasti myös Virosta ja virolaisesta kirjallisuudesta kirjoitettuja teoksia.

Turun kirjamessujen Viro-ohjelma

Perjantaina 6.10. kello 10.40–11.00 Agricola, A-halli
Nuoren Viron omatunto

Kirjailija ja kääntäjä Juhani Salokannel ja kirjailija Panu Rajala keskustelevat Salokantelen kirjasta Nuoren Viron omatunto.

Perjantaina 6.10. kello 11.30–11.50 Agricola, A-halli
Virolainen kaunokirjallisuus työstää neuvostoajan kokemusta yhä uusien kirjailijoiden voimin
Ilmar Taskan tuore romaani Pobeda 1946 käsittelee lapsen käyttämistä vanhempaansa vastaan. Ilmar Taskaa ja Imbi Pajua haastattelee toimittaja Rain Kooli.

Perjantaina 6.10. kello 11.40–12.00 Tieto, B-halli
Emeritusprofessori Seppo Zetterbergin Uusi Viron historia on ajantasainen ja sisällöltään täysipainoinen Viron historian yleisesitys, joka kertoo Viron ja sen asukkaiden vaiheista jääkaudesta aina syksyyn 2016 saakka, jolloin Kersti Kaljulaid ensimmäisenä naisena valittiin tasavallan presidentiksi.

Perjantaina 6.10. kello 15.40–16.00
Virolaisen kirjallisuuden ilmiöitä

Keskustelemassa kirjallisuusantologiaamme Nippernaati 3:een suomennetut “lingvistisen metsän” virolaisille lahjoittanut Valdur Mikita ja brittiläisen huumorin virolaisuuteen yhdistänyt Mihkel Mutt. Haastattelee Viro-instituutin toiminnanjohtaja, suomentaja Sanna Immanen.

Virolaisen kirjallisuuden ystävän muut messutärpit Turkuun

Perjantaina 6.10. kello 16.10–16.50 Auditorio
Paljastuksia sananvapaudesta ja sensuurista – Kekkonen, jumala ja seksi

Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm ja Eduskunnan tietoasiantuntija Päivikki Karhulakeskustelevat Juhani Salokantelen kanssa toimittamastaan tietokirjasta Tiellä sananvapauteen 1917–2017.

Lauantaina 7.10. kello 11.55 – 12.40 Auditorio
Suomalaisen runon ääni: Miten runot puhuttelevat tässä ajassa ja miten vanhakin runo voi olla ajankohtainen, mitkä runot ovat klassikkoja ja miksi.
Esiintyjät Jenni Haukio, Anja Salokannel ja Tapani Kinnunen. Haastattelija Anna Kortelainen.

HUOM! Kirjamessulavojen Viro-ohjelmaa voit seurata perjantaina 6.10. Tuglas-seuran verkkosivuilta suoratoistolähetyksenä: www.tuglas.fi/stream

Messujen virolaisena oheisohjelmana on Kadri Voorand Quartet Svenska teaternin Café Tiljanissa perjantaina 6.10. Lue lisää…