Virolaisen kirjallisuuden päivää 30.1. juhlitaan lukemalla yhdessä

Tapahtumia

Sunnuntaina 30. tammikuuta on virolaisen kirjailija A.H. Tammsaaren syntymäpäivä. Viime vuonna sitä vietettiin maailmanlaajuisena virolaisen kirjallisuuden päivänä, jota ulkovirolaiset ja Viron ystävät ympäri maailman juhlivat lukemalla yhdessä Aino Pervikun Kunksmooria. Siitä, mikä tuolloin oli vasta unelma, on nyt tulossa todellisuutta: Viron kulttuuriministeriö on tehnyt aloitteen 30.1. nimittämisestä virallisesti virolaisen kirjallisuuden päiväksi eli kansalliseksi juhlapäiväksi.

Eesti Instituut kysyi viime vuoden lukemispäivän osallistujilta kirjasuosituksia tulevaksi vuodeksi. Kaikkein useimmin suositeltiin Eno Raudan Näpsäkääpiä (viroksi Naksitrallid). On tuskin olemassa yhtään virolaista, jolla ei olisi muistoja niistä. Kirjojen lisäksi Näpsäkäävät seikkailivat myös piirroselokuvissa, joissa niin Edgar Valterin piirtämät hahmot kuin Sven Grünbergin musiikkikin ovat luoneet unohtumattomia elämyksiä.

Näpsäkäävät on käännetty viidelletoista kielelle; englannin, venäjän ja saksan lisäksi esimerkiksi mariksi ja moldaviaksi sekä tietysti myös suomeksi. Sammalparta, Leikkokenkä ja Muhvi (alkuperäisiltä nimiltään Sammalhabe, Kingpool ja Muhv) ovat siis jo kansainvälisiä kuuluisuuksia. Näpsäkääpien vironkielinen nimi “Naksitrallid” tarkoittaa jotain vallan mainiota. Esimerkiksi Tammsaare on jo vuonna 1932 Totuuden ja oikeuden IV osassa kuvannut tällä sanalla erästä taloa.

Virolaisen kirjallisuuden päivää voi tänä vuonna juhlistaa lukemalla Viron Lastenkirjallisuuden keskuksen valitseman kappaleen Näpsäkääpien alusta. Ellei kirjaa löydy omasta hyllystä tai kirjastosta, suomennettu kappale löytyy pdf-tiedostona tästä. Vironkielinen teksti löytyy tästä. Luetun tai ääneenluettuna kuunnellun tarinan pohjalta voi vaikkapa piirtää ja jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #loemekoos2022. Tapahtumalla on myös vironkielinen Facebook-tapahtuma. Lastenkirjallisuuden lukeminen tuo iloa myös heille, jotka ovat kasvaneet suureksi jo aika päiviä sitten!

30. tammikuuta tulee kuluneeksi 144 vuotta A.H. Tammsaaren syntymästä ja 15. helmikuuta 94 vuotta Eno Raudan syntymästä. Tammsaaren syntymäpäivän juhlimista virolaisen kirjallisuuden päivänä on ehdottanut muiden muassa Rein Veideman ja kansainvälistä yhdessä lukemisen päivää on ensimmäisenä ehdottanut Tuglas-seuran jäsen Jaak Kiviloog. Vuonna 2022 yhdessä lukemisen päivän järjestävät Eesti Instituut eli Viro-instituutti, Viron Lastenkirjallisuuden keskus ja Tuglas-seura.